Heilig huuske

Weer zijn cafés en restaurants gesloten, weer is er de noodzaak om ons te wapenen tegen het virus. Ik heb te doen met iedereen werkzaam in de horeca.

Vandaag waren we van plan om Take Five te bezoeken. Ons stamcafé bestaat vijfentwintig jaar. Spiètig dat het niet gevierd kan worden. Daarom langs deze weg: perfisia met de kwart eeuw en dankewaal voor de ontelbare uren gezelligheid.

Van een café wordt soms gezegd dat het een huiskamer is. Het is een grenzeloze overschatting van de huiskamer. Zeker in het geval van ons stamcafé. Ik ken geen huiskamer waar zulke goede muziek wordt gedraaid. Waar je zulke uiteenlopende mensen kunt spreken of kunt negeren. In welke huiskamer staan kranen waaruit verschillende biersoorten, dartelend als kalveren in een voorjaarswei, in passende glazen stromen? In geen enkele toch! Wijs eens de huiskamer aan, wao emus de kònt zoeë wuurt naogedrage. Een oogopslag is voldoende om een nieuw glas voor je neus te krijgen. Een café een huiskamer? Aan miene hak, zag Koeëba!

Niet naar de kroeg, wel naar de kerk. Mogen we in dat verband een kronkelredenering aan dovemansoren richten? Aan de dovemansoren van het OMT? Hoe werd een café vroeger in het Venloos genoemd? Un heilig huuske. Als een café een soort van kerkje is waar de eredienst van het samenzijn wordt gevierd, is een bezoek eraan eigenlijk kerkbezoek.

Er is aevel een lichtpuntje in de tweede coronagolf. Door thuis te blijven, is er meer tijd om te lezen. Ik ga deze dagen op in Auxiety van Dieuwertje Heuvelings. Wat een interessant boek is dat. De roman geeft een onthullende kijk op de muziekindustrie. Op de wereld van Spotify, waarin de Venlose een spilfunctie had. Hoe er tijdens juryberaad over artiesten wordt gepraat. Je zou er cynisch van worden. Vrijdag is de auteur te gast in Nedinscoplein, ik spits mich op het interview.

Dan dit nog. Deze week is het initiatief geboren om op de Elfde van de Elfde de Jocusvlag uit te steken. Prima, de vlag uitsteken is een daad van optimisme en van betrokkenheid. De geschiedenis wijst uit, dat vastelaovend alles heeft overleefd: oorlogen, hongersnood, watersnood, dysenterie, cholera en andere rampspoed. Een jaar geen vastelaovend? Dan vieren we het een jaar later samen dubbel.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx