advertentie Obesitas

Heilig Hartkerk Venlo-Noord tijdelijk hersteld

De Heilig Hartkerk in Venlo-Noord wordt tijdelijk hersteld. Na de storm van afgelopen weekend zijn wederom een aantal dakpannen van het dak gevallen.

Woensdag worden er hekken rondom de kerk gezet. Op korte termijn zal een dakdekker het dak herstellen. Paul Dullaert van het federatiebestuur parochies VenloStad, hoopt dat met deze ingreep de kerk tijdelijk veilig gemaakt kan worden. 

Blikseminslag

Door een blikseminslag in mei 2018 raakte de kerk beschadigd. Een stenen kruis viel toen van het dak, samen met een deel van de dakpannen aan de oostvleugel van de kerk. Na een inspectie van het bisdom, kwam het advies de kerk tot nader order niet te gebruiken. 


Kapconstructie

Er waren al langer problemen met de kerk. De kapconstructie is bij de bouw in de jaren twintig van de vorige eeuw te licht gemaakt. In de jaren tachtig zijn er maatregelen genomen om de draagkracht en de spanning te versterken. Door de blikseminslag in 2018 zijn de problemen in de constructie verslechterd.

Herbestemming

In december werd de Heilig Hartkerk samen met de Nicholaaskerk in Venlo aan de eredienst onttrokken. Sindsdien wordt er gezocht naar een herbestemming. Dit onderzoek is net van start gegaan. Dullaert hoopt het eindrapport van het onderzoek halverwege de zomer te hebben. Dan kan er gekeken worden of er een betaalbare herbestemming is voor het gebouw. De Heilig Hartkerk is sinds 2003 een rijksmonument.