Harry Notenboom bleef voor altijd verbonden met de Nacht van Schmelzer
Venlonaar Harry Notenboom behoorde in de jaren zestig tot de meest invloedrijke Kamerleden. Tot drie keer toe werd hij gevraagd voor het staatssecretarisschap, drie keer weigerde hij. Notenboom overleed op 96-jarige leeftijd.
De politicus Notenboom bleef voor altijd verbonden met een roemrucht stukje parlementaire geschiedenis: de Nacht van Schmelzer. De begrotingsbehandeling van 1966 waarin Notenboom als financieel woordvoerder van de toen oppermachtige KVP-fractie de begroting van het kabinet Cals niet kon steunen. Notenboom was slechts enkele weken daarvoor de financiële man van de partij geworden en deed namens de regeringspartij het debat. ‘Of ik zenuwachtig was? Ik was strontzenuwachtig. Ik was geen politicus, maar een vakman', zei hij er in 2021 in het jaarboek Buun over. Notenboom kreeg steun van KVP-fractievoorzitter Norbert Schmelzer (en daarmee de 50-koppige fractie van de KVP) waarmee het kabinet Cals ten val kwam.
Van de Middenstandsbond tot het Europees Parlement
- Harry Notenboom wordt in 1926 geboren in Roosendaal.- Hij studeert Economie aan de Universiteit van Tilburg en wordt werkzaam voor de Nederlandse Rooms-Katholieke Middenstandsbond, zeg maar een van de voorlopers van het MKB.
- In 1956 trekt hij naar Venlo om directeur van de Katholieke Limburgse Middenstandsbond te worden en maakt naam met opleidingen voor ondernemers.
- Van 1963 tot 1979 is hij lid van de Tweede Kamer voor de KVP en opvolger CDA
- In 1971 wordt hij ook in het Europees Parlement gekozen waar hij tot 1984 zitting in blijft houden

Spichtige rekenmeester
Jarenlang bokst Notenboom op tegen de verkeerde beeldvorming rond die Nacht van Schmelzer. De KVP-fractievoorzitter krijgt het verwijt dat hij zijn premier ten val heeft gebracht. Notenboom wordt gezien als diens 'spichtige rekenmeester'. Notenboom in 2021: 'Ten onrechte werd ons verweten dat we het kabinet pootje hadden gelicht. Maar wij hadden kritiek op de begroting, niet op het kabinet. De Nacht van Schmelzer was begrotingstechnisch helemaal juist. We hebben het kabinet gevraagd enkele aanpassingen door te voeren. Dat weigerde men. Ik heb het kabinet gewezen op onvolkomenheden in de begroting. Je moet als Kamerlid je controletaak serieus nemen, ook ten opzichte van je vriendjes.'
Staatssecretaris
Notenboom zat in de jaren zestig en de jaren die volgden in het centrum van de macht. Uit zijn persoonlijke correspondentie die is opgenomen in het Nationeel Archief zitten ook de brieven die hij schreef aan de premiers Van Agt en Lubbers. Mannen die door Notenboom worden aangeschreven met amice. Tot drie keer toe wordt hij gevraagd om staatssecretaris te worden. In 1966 en 1967 van Belastingen in de kabinetten Biesheuvel en De Jong. En in 1988 van Buitenlandse Zaken in het kabinet Lubbers II. Drie keer weigert hij resoluut. Notenboom ziet in zichzelf geen bestuurder.
Kritisch Kamerlid
Ook nadat hij in 1984 de politiek heeft verlaten, blijft hij de politieke handel en wandel volgen. Hij publiceert boeken en wordt tot op hoge leeftijd nog altijd gevraagd zijn expertise te geven voor publicaties over de Nederlandse politiek. En vanuit Venlo blijft hij zijn visie geven over de gang van zaken. Zo schrijft hij in 2021 een brief aan CDA-leider Wopke Hoekstra over diens omgang met het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt. Het Kamerlid zelf krijgt een steunbetuiging van Notenboom. De Venlonaar weet immers als geen ander hoe het is om als Kamerlid in het oog van de storm terecht te komen. Als financiële man van de KVP stemt hij bijvoorbeeld in 1973 ook tegen het Kabinet Den Uyl waarin ook 'zijn' KVP zit, omdat het kabinet het in zijn ogen ook niet zo nauw neemt met de begrotingsregels. Ook dat wordt hem door de partij niet in dank afgenomen.
Boeken
Na zijn vertrek uit de politiek wordt hij werkzaam in het bedrijfsleven. In Venlo is de gelovige Notenboom actief voor de Jongerenkerk. En hij laat nog van zich horen als schrijver. Notenboom publiceert verschillende boeken over de Nederlandse politiek, de Jongerenkerk en schrijft voor de Venlose Katernen. Maar als het ging om zijn politieke erfenis, ging het altijd over die Nacht van Schmelzer en zijn ervaring als begrotingsdeskundige van de KVP. 'Als je thuis bent in begrotingen ga je daar onder gebukt. Ook letterlijk, want begrotingsmensen hebben veel bagage omdat ze niet alles kunnen onthouden. Bovendien moet je hard werken als je geen genie bent en dat ben ik niet”, zegt Notenboom in zijn afscheidsinterview uit 1984 voor het Dagblad voor Noord-Limburg.