advertentie

Hap! Daar gaat weer een lelijk Venloos gebouw

De sloopwerkzaamheden starten na de bouwvakantie, voor de officiële aftrap van de sloop gaven vandaag een wethouder en directeur van een woningcorporatie acte de présence. Om maar aan te geven dat de sloop aan de Eindhovenseweg een belangrijk moment is.

En niet eens zozeer omdat de stad wordt verlost van bebouwing die vaak weg wordt gezet als lelijk. Wel omdat er met de sloop van het woningblok en naastgelegen bedrijfspand ruimte komt voor een nieuwe ontwikkeling. In dit geval een complex met 71 appartementen in verschillende huursegmenten.

P&P Company

Mislukte plannen

Voor de locatie worden al jaren plannen gemaakt, maar die liepen allen op niets uit. Tot het moment dat de gemeente de uitdaging bij de woningcorporaties neerlegde zoals wethouder Sjors Peeters (Wonen) het zegt. 'Vanuit stedenbouwkundig oogpunt lagen er beperkingen, zo was een gebouw van vijf lagen niet toegestaan. Tenzij daarvoor een goed verhaal werd neergelegd. Minder dan vijf bouwlagen was voor de markt weer niet aantrekkelijk en uiteindelijk kwam Woonwenz met het beste plan', zegt Peeters.

Deze prominente plek in de stad verdient ook een mooi gebouw

• Frank van Engelen, directeur Woonwenz

Rotte plekken

Een plan dat voorziet in een behoefte. Over de krapte op de Venlose woningmarkt zijn immers al heel wat notities volgeschreven. 'Dit voegt echt iets toe', weet Peeters. En niet alleen op het gebied van woningbouw, ook qua uitstraling. 'Wij hebben als woningcorporatie natuurlijk ook een traditie om rotte plekken in de stad op te pakken en te verbeteren', zegt Woonwenz-directeur Frank van Engelen. 'Deze prominente plek in de stad verdient ook een mooi gebouw.'  En zo snijdt het mes aan twee kanten voor de Eindhovenseweg. De entree naar de Venlose binnenstad krijgt een nieuwe blikvanger erbij, de woningmarkt weer een beetje lucht. Om de zaak te bespoedigen kropen de twee bestuurders daarom met een brede lach in de bulldozer om heel precies de eerste hap uit het lelijke en verfoeide gebouw te nemen.