advertentie

Hannelore Winter, koningin van het vastelaovesleed

Zestig jaar na haar doorbraak met Meuderke Leef is Hannelore Winter (77) nog altijd volop actief in de vastelaovesmuziek. Samen met haar zoon Laurence schreef ze de nummers van drie finalisten van de Leedjesaovend.

Als zeventienjarig meisje maakte Winter in 1959 haar opwachting op de bühne van Jocus. Met haar lied Meuderke leef behaalde ze de derde plek op de Leedjesaovend. Zingen op de plaat was destijds echter voorbehouden aan anderen: de hofzangers en -zangeressen. 'Dat was wel jammer', zegt Winter. 'Lieske van Wessel heeft het nummer destijds op plaat ingezongen. Maar een jaar later mocht ik alsnog op de elpee zingen.' 

Gouden plaat

Als zangeres kende Winter vele successen. Ze won zowel de Leedjesaovend van Jocus als het Liedjesmatinee van de Wortelepin, beide als tekstschrijver én zangeres. Met haar Blerickse lied Straks is 't weer Aswoensdaag had ze bovendien een aandeel in de gouden plaat Vastelaovend same. 'Prachtig', zegt Winter. 

Inmiddels heeft ze zich volledig toegelegd op het schrijven van nummers, samen met haar zoon Laurence. En samen schreven ze voor de Leedjesaovend van dit jaar drie nummers die de finale haalden. Omroep Venlo blikte met de koningin van het vastelaovesleed terug op haar roemruchte carrière, die nog altijd voortduurt. 


De Jocus Leedjesaovend is live te zien op Omroep Venlo op zaterdag 28 september.

advertentie

Lees ook deze artikelen