Half miljoen coronacompensatie culturele instellingen en omroep

De gemeente keert in totaal een klein half miljoen euro uit aan culturele instelling en de lokale omroep. Het geld dient als compensatie voor tegenvallers door de coronacrisis in het eerste half jaar van 2020.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ruim 750.000 euro aan Venlo overgemaakt waarmee de gemeente culturele instellingen kan helpen. Om tegenvallers door de coronacrisis te verzachten keert de gemeente nu 447.250 euro daarvan uit. 

Theater De Maaspoort (180.000 euro) en poppodium Grenswerk (130.000 euro) krijgen het meeste. Omroep Venlo krijgt van de gemeente 80.000 euro. Ook Keramiekcentrum De Tiendschuur (20.000 euro), het Missiemuseum (14.500), theater De Garage (12.750) en de bibliotheek (10.000) krijgen een tegemoetkoming. Deze bedragen dienen als compensatie voor het eerste half jaar van 2020. 

Tweede half jaar

Mochten de instellingen in de tweede helft van dit jaar door de huidige lockdown wederom in de knel komen, zou de gemeente eventueel nog een keer geld uit het potje kunnen uitkeren.

De gemeente vroeg de instelling die een aanvraag deden om het totale tekort inzichtelijk te maken en aan te tonen dat dit door de coronacrisis is ontstaan. Ze moesten daarnaast laten zien in hoeverre er gebruik is gemaakt van landelijke regelingen, wat er zelf aan kostenbesparing is gedaan en in hoeverre het eigen vermogen ingezet kan worden om tekorten op te vangen. Alle instellingen die een aanvraag hebben gedaan, hebben geld gekregen.