advertentie VieCuri Mooi

Grootse plannen voor Limburgs Museum

Het Limburgs Museum wil in vijf jaar tijd haar bezoekersaantal ruim verdubbelen. Om dit te realiseren gaat het museum onder andere verbouwen. 

Het Limburgs Museum trekt op dit moment jaarlijks 40.000 tot 50.000 bezoekers. Over vijf jaar moeten dat er zo'n 120.000 zijn. 'Je wilt als museum een zo groot mogelijk bereik hebben om zoveel mogelijk mensen deelgenoot te maken van het erfgoed van Limburg', laat directeur Bert Mennings weten bij L1 radio. Het museum trekt vijf jaar uit om dit te realiseren. 'Stap voor stap gaan we werken aan zo hoog mogelijke bezoekersaantallen.'

Verbouwen

Het gebouw van het museum aan de Keulsepoort wordt één van de projecten die ervoor moet zorgen dat het bezoekersaantal stijgt. De voorgevel gaat in 2020 in de steigers. Behalve de buitenkant wordt ook de binnenkant gerenoveerd en uitgebreid. 

Samenwerken

Terwijl een verbouwing moet gaan zorgen voor een aantrekkelijker museum, gaat het Limburgs Museum ook zorgen voor een 'aantrekkelijkere, duidelijkere en herkbaardere programmering', geeft Mennings aan.  De bedoeling is om meerdere doelgroepen te bereiken. Het museum gaat co-producties aan met andere musea in Limburg. Mennings noemt de tentoonstelling Zuid-Limburg gezien door de ogen van anderen in Museum Valkenburg, als een voorbeeld van zo'n co-productie. Die expositie is deels gebaseerd op de collectie van het Limburgs Museum. 'Bezoekers die daarheen gaan, worden ook geattendeerd op de collectie van het Limburgs Museum in Venlo', zegt Mennings. Op deze manier hoopt het museum in Venlo meer bezoekers te trekken. 

Kosten

Wie de kosten op zich gaat nemen, is nog onbekend. Mennings geeft aan dat er nog wordt overlegd met Provicie Limburg. Wel zegt hij dat het Limburgs Museum als eerste aan zet is.