advertentie

Groot Venlonaar: Jean Laudy, schilder aan het Belgische hof

In de rubriek Groot Venlonaar zetten we de schijnwerper op mensen met bijzondere verdiensten die eigenlijk niet vergeten mogen worden. In aflevering 1 houdt John Keulartz een pleidooi voor de Venlose kunstschilder Jean Laudy (1877-1956). 

'We mogen trots zijn dat Jean Laudy een kind van Venlo is. De stad heeft geen grotere kunstenaar voortgebracht', spreekt John Keulartz beslist. De Venlonaar is een verzamelaar van Laudy's werk en de man achter de Jean Laudy Museumkapel die na het verlaten van het Ald Weishoes eind vorig jaar nog een nieuw onderkomen zoekt. 'Het opmerkelijke is dat Laudy is vertegenwoordigd in alle grote musea in Brussel, maar in Venlo zijn we hem een beetje vergeten.' 

 

Kunstacademie

Laudy is dus geboren in Venlo als zoon van Leopold Laudy, eigenaar van steenfabriek De Ossenberg in 't Ven. Maar vader Laudy ontdekt al snel het tekentalent van zijn zoon en stimuleert hem daar werk van te maken. Ondanks de handicap dat hij op jonge leeftijd door roodvonk aan één oog blind wordt, trekt hij op 17-jarige leeftijd naar België om te studeren aan de Kunstacademie van Antwerpen en later Brussel. 'In de hoofstad komt hij te wonen bij het koninklijk paleis. Het koningshuis had al snel in de gaten over welke talenten Laudy beschikte', zegt Keulartz.

Koning van België

Laudy maakt naam als vertegenwoordiger van het realisme en schilder aan het Belgische hof. Hij is in zijn tijd een veelgevraagd portretschilder en maakt de officiële portretten van de koningen Albert I, Leopold III en prinses Marie-José. De Belgische koningin Elisabeth vraagt hem regelmatig schilderijen te maken van rozen die ze plukt in de koninklijke tuinen. Laudy krijgt bij leven twee grote exposities in Brussel en één in zijn geboorteplaats Venlo. 'Er zijn honderden Venlonaren die werk van Laudy hebben, want hij was als schilder heel productief. Maar in Nederlandse musea komen we hem hier niet tegen. Al is hij wel vertegenwoordigd in collecties', weet Keulartz. De Venlonaar blijft werken aan de naamsbekendheid van Laudy. 'Om hem het podium te geven dat hij heeft verdiend.'

 

Nomineren

Voor de rubriek Groot Venlonaar zijn we op zoek naar mensen uit de gemeente Venlo die bijzondere prestaties hebben geleverd die niet vergeten mogen worden. Kent u zo iemand en kunt u een pleidooi voor hem of haar houden? Mail uw motivatie naar nieuws@omroepvenlo.nl en we nemen contact met u op.

advertentie

Lees ook deze artikelen