advertentie Obesitas

Groot Venlonaar: Hubert Gulickx, de rode pater en priester van homo's

In de rubriek Groot Venlonaar zetten we de schijnwerper op mensen met bijzondere verdiensten die eigenlijk niet vergeten mogen worden. In aflevering 7 houdt Jos Feller een pleidooi voor Hubert Gulickx (1926-2004). Voorvechter van homo-emanciptatie in Venlo en oprichter van de Venlose Politieke Partij Radikalen.

Zijn roeping kwam laat, weet Jos Feller. Pas op 29-jarige leeftijd trad de in Baarle-Hertog geboren Hubert Gulickx toe tot de geestelijke orde van Dominicanen. Daar werd hij op 37-jarige leeftijd tot priester gewijd. Meteen daarna werd hij als pater naar het Dominicanenklooster in Venlo gezonden. De stad waarin hij tevens als leraar aan de Rijks HBS was verboden waar hij collega van Feller werd. 'Hij was aangenomen om cultuurgeschiedenis van het christendom te geven, maar zijn lessen leken al snel meer op maatschappijleer. Hij was enorm maatschappelijk betrokken en zwengelde de discussie over de veranderingen in de samenleving ook graag aan in zijn lessen.

 

Veranderingen

Net als in het klooster behoorde Gulickx ook op de HBS tot de jonge garde die ging voor verandering. Makkelijk was dat zeker niet. 'We liepen op tegen de oude garde. Gulickx kreeg daar niet alleen mee te maken op school, maar zeker ook binnen zijn eigen kloosterorde en katholieke kerk', zegt Feller. 'Hij waren de jaren zestig, de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie waar paus Johannes XXIII zich hard maakte om de kerk te moderniseren. Daar werkte Gulickx graag aan mee. Hij vond in Venlo in kapelaan Brueren een medestander en was samen met hem actief binnen de Jongerenkerk. Dat na de benoeming van bisschop Gijsen in Roermond de modernisering werd teruggedraaid was voor Gulickx dan ook een enorme klap. Daar heeft hij het jaren heel moeilijk mee gehad en heeft hem gestimuleerd nog meer maatschappelijk actief te worden.' 

Sekspater

In Venlo kreeg Gulickx de bijnaam de sekspater. Een geuzentitel die hij verwierf vanwege zijn strijd voor homo-emanciptatie. Zo was hij in Venlo een van de grondleggers van het COC. 'Pater Gulickx stond voor het vreugdevolle in het leven en het dus ook het vreugdevolle in de seksualiteit. En dat die seksualiteit voor homo's zo werd tegengehouden, kon hij niet hebben. Ook was hij een voorstander van anticonceptie, niet voor niets was zijn biechtstoel altijd vol. Hij had een luisterend oor en begrip voor meisjes die in problemen waren gekomen omdat ze de pil wilden gebruiken of jongens en meisjes die homoseksueel waren.

 

Rode pater

Die andere bijnaam van Gulickx werd de rode pater. Eind jaren zestig maakte de geestelijke Gulickx namelijk een niet alledaagse uitstap naar de politiek toen hij in Venlo de oprichter werd van de lokale afdeling van de Politieke Partij Radikalen (PPR). 'Die stap kwam als reactie op een bijeenkomst van de Venlose KVP in De Prins waar de gevestigde orde zich uitsprak tegen de vernieuwingen in de maatschappij', zegt Feller. 'Daarop riep Hubert zijn jonge collega's, oudere leerlingen en andere belangstellenden bijeen in café De Gouden Arend. Daar werd dankzij het enthousiasme van Gulickx de Venlose PPR geboren die jarenlang in de gemeenteraad zou zitten. Hij vond echter dat hij als geestelijke de kar niet kon trekken en bleef dus op de achtergrond als adviseur actief.' 

Dominicaan 

'Ik heb zelden iemand ontmoet die zo weinig egoïstisch was als hij. Pater Gulickx stond altijd klaar voor andere. Hij was levenslustig, vrolijk en aardig en had een wenzelijke belangstelling voor mensen', zegt Feller. Gulickx bleef tot zijn dood betrokken en maatschappelijk actief. In 2004 overleed hij op 78-jarige leeftijd. Het einde van de Dominicanen in Venlo was toen al in zicht. Een jaar later trokken de laatste paters weg uit het klooster dat uiteindelijk werd verkocht en omgebouwd tot hospice. 

Nomineren

Voor de rubriek Groot Venlonaar zijn we op zoek naar mensen uit de gemeente Venlo die bijzondere prestaties hebben geleverd die niet vergeten mogen worden. Kent u zo iemand en kunt u een pleidooi voor hem of haar houden? Mail uw motivatie naar nieuws@omroepvenlo.nl en we nemen contact met u op.