advertentie

Groeten uit.....'t Ven

In de rubriek Groeten uit.....gaan we iedere maand op zoek naar bijzondere plekken in de gemeente. Deze keer was 't Ven aan de beurt.

Voor het programma Nedinscoplein gaat Omroep Venlo-verslaggever Kylian Slenter op ontdekkingsreis in eigen gemeente. De serie laat zien dat er ook dicht bij huis heel veel mooie en onbekende plekjes te vinden zijn. Ze schakelt bij haar bezoekjes aan de stadsdelen een bewoner in die haar gids is. In 't Ven was dat Mia Gipmans. Vervolgens wordt deze ontdekkingsreis samengevat in verschillende video's die aan tafel bij Nedinscoplein bekeken worden. Aan tafel sluit dan een echte kenner van het betreffende dorp aan. Deze keer was dat Jan Kessels. 

De grenspaal

De tocht begon bij een grenspaal op de Beekoverstraat. Bij de grenspaal ligt een pad dat ook wel het smokkelpaadje genoemd wordt. Vroeger, toen de grenzen gesloten waren, werd daar namelijk flink gesmokkeld. 'Boter, sigaretten, tabak. Dat moest vroeger de grens over en dat gebeurde via dat paadje dan illegaal', zegt Kessels hierover. Slenter nam het ervan en maakte even een kort maar krachtige reis naar Duitsland.

De tankgracht

Na de grenspaal werd een tankgracht bezocht. 'Als je wandelt in dit gebied, valt deze tankgracht eigenlijk niet echt op. Je kan het ook niet zomaar herkennen. Het lijkt eigenlijk op een gracht waar geen water meer doorheen stroomt', zegt Slenter. Maar het bleek meer dan een droogstaande gracht. Die 'kuil' is namelijk in de Tweede Wereldoorlog gegraven door Poolse dwangarbeiders. Het diende als val voor tanks; een soort verdedigingssysteem. Als een tank door de gracht probeerde te rijden, zat het vast en kwam het er niet meer uit. 'Deze tankgracht is vrij laat in de oorlog gegraven, ergens in '44', zegt Kessels. 'De Duitsers waren namelijk bang dat de geallieerden Venlo zouden innemen.' En dat mocht niet, want Venlo moest goed verdedigd worden vanwege haar bruggen. Deze tankgracht moest zo'n aanval dus voorkomen. 

Huize Werklust

Last but not least: Huize Werklust, in de volksmond ook wel Landgoed de Koel genoemd. Dit landhuis ligt aan de Koelderstraat. Slenter noemde dit haar persoonlijke favoriet. 'Het voelde echt alsof ik even terug in de tijd ging, het landgoed had een magische sfeer.' Volgens haar gids, Mia Gipmans, is dit landhuis ook een van de pareltjes van 't Ven.

Het huis werd gebouwd in 1821 door gepensioneerde officier Heutz. Hij noemde het landhuis Huize Werklust. De reden dat het in de volksmond De Koel wordt genoemd, is omdat er in dat gebied veel turf gewonnen werd. Veel turfkoelen zijn dichtgemaakt, maar het landgoed heeft nog zo'n turfkoel in de tuin. En dat zorgt voor een prachtig gezicht.