Groene revolutie begint in Venlose wijken
Vergeet het klimaatakkoord van Parijs. Het klimaatakkoord van Hout-Blerick is veel concreter en er wordt nu al werk van gemaakt.
Over tien jaar moet het dorp groener en duurzamer zijn, vindt niet een ambitieuze wethouder of voortvarende dorpsraad. Het is de mening van het hele dorp. Het 'Akkoord voor morgen' wordt omarmd door de grote verenigingen, basisschool en dorpsraad. Een klimaatcommissie die bestaat uit zeven inwoners uit het dorp fungeert als aanjager van de duurzame plannen.
Wijkakkoord
Daarmee is Hout-Blerick het eerste dorp dat op het punt staat een compleet wijkakkoord te sluiten met de gemeente. Het wachten is nu nog op groen licht van burgemeester en wethouders die ook nog iets van het akkoord moeten vinden. In de Tegelse wijk Op de Heide en bij de sportclubs in Velden worden ook concrete stappen gezet om te komen tot een dergelijk akkoord, weten ze bij de gemeente. En dan hebben zich inmiddels ook al inwoners van Lomm, Boekend en Belfeld gemeld.
Burgers
Dat is ook precies hoe groene revolutie in Venlo vorm moet krijgen: van onderop door enthousiaste burgers. 'Als het gaat om klimaat gaat het vaak over grote doelstellingen of het opwekken van energie door zonnepanelen en windmolens. Dat is ook allemaal belangrijk, maar het gaat ook over de kleine stapjes die je zelf kunt zetten', zegt wethouder Duurzaamheid Marij Pollux.
Huis van morgen
Daarom maakt Venlo ook werk van het stimuleren van makkelijke duurzame oplossingen. Daarvoor is in de Venlose wijk Hagerhof zelfs een complete woning ingericht. Niet geheel toevallig daar, de wijk staat namelijk voor een transitie waarbij woningen op termijn worden verwarmd door een warmtenet te realiseren met de Maas als bron. In het Huis van morgen krijgen bezoekers een idee wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaamheid in de eigen woning.