advertentie Viecuri Mooi

Groen licht voor noodfonds verenigingen

De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met een noodfonds van bijna acht ton voor clubs die in problemen komen door het coronavirus of het nieuwe subsidiestelsel.

Coalitiepartijen EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus kregen in de gemeenteraad wel alleen steun van de Fractie Oruç.

Onderzoek

Oppositiepartijen CDA, VVD, PVV en D66 stemden dus tegen. Ze zien het noodfonds als een te kleine pleister op een grote wond die wordt veroorzaakt door de korting op de subsidiepot voor verenigingen. Daarom lieten ze eerder weten een onafhankelijk bureau in te schakelen dat precies de gevolgen van die subsidiekorting in beeld gaat brengen. Bij de begrotingsbehandeling in het najaar moet aan de hand van de onderzoeksresultaten dan alsnog de discussie over de subsidiekorting worden gevoerd, zo is de gedachte.

Begroting

De coalitiepartijen spraken woensdagavond hun verbazing uit over het feit dat de oppositie niet wilde instemmen met het noodfonds en uitten het verwijt dat de oppositie daarmee clubs en verenigingen in de kou laat staan. De oppositiepartijen lieten weten dat het noodfonds geen structurele oplossing is. Die moet dus dit najaar bij de begrotingsbehandeling worden gevonden.