advertentie VieCuri Mooi

Groeiend gras

Afgelopen donderdag stond er in de Volkskrant een prachtfoto van Stan Valckx in De Koel.

Een foto waarover is geprakkezeerd. De technisch manager - opgestroopte mouwen, armen over elkaar - was door fotograaf Guus Dubbelman geposteerd ter hoogte van de cornervlag bij de spelerstunnel. De man zelf zal iets hoger op een trapje hebben gestaan. Bijna het hele veld is in beeld. Journalist Willem Vissers schrijft dat er over de vlakte van het klassieke stadionnetje een fijne groene gloed ligt van groeiend gras. Een mooie alliteratie: groene gloed van groeiend gras. Hier is een liefhebber aan het woord.

Sef Derkx

Als VVV slim is, zou het De Koel terstond open moeten stellen. Zodat gestreste mensen kunnen onthaasten door naar het groeiend gras te kijken. Wanneer je dit doet, breng je de Venlose stadsspreuk in de praktijk. Festina lente cauta fac omnia mente, spooj dich langzaam en gebroèk diene kieëbus. Ik heb er niet voor gestudeerd, ik vermoed aevel dat het kijken naar groeiend gras even rustgevend is als yoga, zen, Tibetaanse klankschalen of meditatie. En gezonder sowieso dan driemaal daags librium of een andere tranquillizer. Last van etalagebenen, onregelmatige slaap, hyperventilatie, nerveuze eczeem, concentratieproblemen, hik of flatulentie? Allemaol d'n berg op en kijken naar de fijne groene gloed van groeiend gras.

Momenteel zou je in De Koel de sprietjes nog kunnen tellen, want het gras is pas begin juni ingezaaid. Na de vakanties aevel, in september wanneer de competitie begint, moet er een volle, malse mat liggen. Zoals vroeger aan De Kraal. Daar ben ik de vorige week geweest. Wat is dat een bijzondere plek. Laat het zoals het is en maak er een tijdelijk openluchttheater van, waar je bijvoorbeeld een mooie locatievoorstelling laat zien over de geschiedenis van VVV. Met anekdotes, liedjes en historisch filmmateriaal.

Doerak Film

Nog efkes truùk naar de foto in de Volkskrant. Ik spits mich nu al op een sliding van Danny Post. Een sliding op de bal, det sprik. Als het voor de wedstrijd een beetje gemièzeld heeft, stijgt zo’n actie boven zichzelf uit en wordt het net moderne dans. Daarbij ruik je ook nog eens het gras dat geschaafd wordt door een voetbalschoen. Man, man, man - dat is toch stukken beter dan rubberen korrels die opdwarrelen uit meurend kunstgras.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx