advertentie Delta Fiber week 49 header

Grijze Piet kan niet op steun actiegroep rekenen

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet kan zich niet vinden in Grijze Piet. Die vervangt in Venlo en Blerick Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas.

'We kijken dwars door de bullshit heen. De mogelijkheden die mensen aangrijpen om een racistisch feest in stand te houden is gênant en toont aan dat men het uitbannen van racisme niet serieus neemt', aldus de verklaring die vandaag online kwam. Kick Out Zwarte Piet zegt niet mee te gaan in de mededeling dat Zwarte Piet verdwijnt. 'In werkelijkheid komt er voor de racistische karikatuur een ‘blackface light’ variant in de plaats.' 

Rode lippen

De Stichting Kinderfeesten Venlo maakte vorige week bekend dat Piet voortaan grijs is in Venlo en Blerick. In een reactie op de mededeling van Kick Out Zwarte Piet laat de stichting weten tegemoet te zijn gekomen aan de belangrijkste bezwaren tegen Zwarte Piet. Zo kan grijs niet met een huidskleur worden vergeleken. Bovendien was eerder al besloten dat de Pieten verschillende haartypen krijgen en de rode lippen verdwijnen.