Gratis mondkapjes voor 12.000 Venlose minima

Zo'n 12.000 inwoners van de gemeente Venlo met een minimuminkomen krijgen van de gemeente een gratis mondkapje.

Hoe dat er precies uit komt te zien, wordt nog door de gemeente uitgewerkt. Maar wethouder Alexander Vervoort (SP, Sociale Zaken) zegde toe daarmee snel aan de slag te gaan. 

Voedselbanken

De wethouder reageerde daarmee op een motie van EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS en de Fractie Oruc. De mondkapjes moeten verspreid worden via de voedselbanken en gemeenschapshuizen. Burgemeester Antoin Scholten gaf aan dat ze mogelijk ook op het stadskantoor 'of andere plekken waar minima komen' uitgedeeld kunnen worden. De mondkapjes zijn bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon. Het gaat dan om zo'n 12.000 mensen, rekende Vervoort voor. 

Coronafonds

De gratis mondkapjes moeten worden betaald uit het gemeentelijke coronafonds. Venlo legde eerder 2,7 miljoen euro aan de kant om de financiële gevolgen van het coronavirus op te vangen. 7 ton van dat fonds werd eerder al gereserveerd als financieel vangnet voor verenigingen die in financiële problemen komen door het nieuwe subsidiebeleid en het coronavirus.