advertentie

'Goed dat de school niet staakt'

Terwijl honderden stakende vakgenoten op de Markt in Venlo protesteren, zijn er vandaag ook genoeg leerkrachten 'gewoon' aan het werk. Sanne Teeuwen van basisschool Harlekijn in Blerick is zo iemand. 

Teeuwen geeft les aan leerlingen van groep zeven en acht. Zij zet haar twijfels bij de manier waarop haar collega's aandacht vragen voor de problemen in het onderwijs. 'Ik denk dat zo'n staking zoals we dat al een paar keer hebben gedaan, op een plein staan voor een gebouw, weinig zin heeft. We willen er heel veel meer bij. Of dat echt nodig is, is bij mij ook de vraag, maar dit is niet de manier om dat te bereiken', zegt Teeuwen.

Lach op gezicht

Natuurlijk zijn haar leerlingen wel een klein beetje verdrietig dat veel vriendjes en vriendinnetjes een dagje vrij hebben omdat hun leraar of lerares staakt. Maar toch kwamen kinderen vanochtend met een lach op hun gezicht de klas in bij juf Sanne. 'Ik vind het juist goed van de school dat ze niet staken', zegt Dounia, leerling in de klas van Teeuwen.

Op basisschool De Harlekijn staakt vandaag maar één leerkracht. Open blijven was dus niet zo'n grote uitdaging. 'Maar we willen ook uit principe open blijven', zegt directeur Myra Leenen. 'Omdat de kinderen anders de dupe worden.'


Hoewel er op De Harlekijn dus 'gewoon' wordt gewerkt, zijn de meeste basisscholen in de gemeente vandaag gesloten. Op de Markt in Venlo protesteerden vanochtend vroeg al zo'n vijfhonderd leerkrachten. 

Structureel meer geld

De stakers vinden dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet en dat er structureel geld moet worden uitgetrokken om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. Het kabinet deed vorige week de toezegging om 460 miljoen euro uit te trekken voor het onderwijs. Dat zou een eenmalige bijdrage zijn. Daarom besloten de leraren alsnog de straat op te gaan om actie te voeren.

advertentie

Lees ook deze artikelen