Giakoumak-se Kieër Op Kieër

Er lijkt geen einde te komen aan de rampspoed. Als je de beelden ziet uit Londen, hou je je hart vast.

Gistermorgen hoorden we over een Brazilië-variant van het virus. We hebben de moeilijkste periode nog voor de boeg, denken sommige wetenschappers. Met de verlenging van de lockdown, worden de financiële zorgen van lokale ondernemers groter en groter. Erbovenop komt ook politieke instabiliteit. In sombere tijden, snakken we naar troost. Eten met de smaak van vroeger is troostend. Wie heeft de recepten van: de kèrboet van Niek Klaassens, de soep van mooder Cornet, de hieëringslaaj van Jos Wolff en de beerpap van Paula Holla- Ketelings? We houden ons aanbevolen.

In regio’s waar vastelaovend wordt gevierd, zijn de mensen in januari optimistisch gestemd. Dit jaar is er aevel geen vastelaovend. Wat we zeker gaan missen, zijn de uitzendingen van Omroep Venlo met ’t oètkomme van de hoeëghede. Misschien kan als alternatief Nao ’t zuuje van Rob Hodselmans nog eens worden vertoond. Daarover gesproken. Egbert Derix heeft een album gemaakt met de muziek, die hij schreef voor de documentaire. Mooie vastelaovesleedjes en composities geïnspireerd op zijn stamkefees. Gisteren presenteerde Venlo Partners een liedje van Frans Pollux. Als hart onder de riem voor Venlose ondernemers. In de bijbehorende clip van Daan Wolters komen de caféhouders en winkeliers een voor een voorbij. Het is ondanks de misère toch een feest, een feest van herkenning.

Troost én ook positief nieuws. Zoals de start van VVV na de winterstop. Dat niet een miljoenenaankoop van Ajax, PSV of Feyenoord de topscorer is van de eredivisie, maar onze Giakoumak-se Kieër Op Kieër. Daar kan ik me om begaaje.

En hoe gaat het ondertussen met Jocus? Ontwikkelt die echt geen activiteiten? Aan miene hak, zag Koeëba! Uit welingelichte kringen hebben we vernomen, dat er drie uitzendingen komen op d’n aard van Beste Zangers. Er wordt nog wièchtig gedaan over wie centraal zullen staan. Daarover is een Jocus omèrta afgekondigd.

Tot slot positief nieuws bestemd voor de helden en heldinnen onder ons, die meedoen met de IkPas-Actie. Ze hebben op basis van vrijwilligheid en bij vol verstand besloten geen druppel alcohol te drinken deze maand. Nu aevel het opbeurende nieuws. Vanmiddag om twaalf uur hebben jullie de helft van de beproeving achter de rug. Hald paol!

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx