advertentie

Gevel chocoladefabriek lijkt dan toch gered

De karakteristieke gevel van de chocoladefabriek in Venlo-Zuid blijft toch behouden. Er liggen plannen om het pand te verbouwen tot woningen, de schoorsteen blijft in eigendom van de gemeente.

Voor het pand en de omgeving lagen in het verleden al bouwplannen, maar die werden vorige zomer definitief naar de prullenbak verwezen. De toekomst van de karakteristieke fabriek werd daarmee ongewis. Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid BV komt nu met nieuwe woningbouwplannen voor de omgeving.

Aan de Veilingstraat worden acht rijwoningen en zes beneden-bovenwoningen gebouwd. Op het terrein van de chocoladefabriek staan dertien rijwoningen en vijf beneden-bovenwoningen gepland. Van Wijnen verplicht zich in de overeenkomst met de gemeente Venlo de gevel van de chocoladefabriek te behouden.

Nedinsco

Het pand aan de Molensingel heeft weliswaar geen monumentale status, maar geldt toch als belangrijk industrieel erfgoed. Het gebouw zelf wordt toegeschreven aan de bekende Venlose architect Henri Seelen. Met zekerheid kan dat echter niet worden gesteld aangezien het archief van de architect in de Tweede Wereldoorlog verloren ging. In 1920 werd in het gebouw de basis gelegd voor de Nedinscofabriek in Venlo.

De bijbehorende schoorsteen wordt dus niet in de bouwplannen meegenomen. Die schoorsteen is volgens de gemeente Venlo 'een behoudenswaardige landmark in Venlo-Zuid'. De mogelijkheden voor restauratie worden onderzocht. 

Bouwstart

In een brief aan omwonenden laat Van Wijnen Projectontwikkeling weten dat de verkoop van de woningen in het tweede kwartaal van dit jaar start. Bij voldoende animo gaat de projectontwikkelaar ook daadwerkelijk aan de slag. Zelf spreekt hij de verwachting aan het eind dit jaar te kunnen starten met de bouw.

advertentie

Lees ook deze artikelen