advertentie Miso Oriental Header

Gemeente zet rem op kamerbewoning

Geen vier maar twee kamers per pand wordt de nieuwe norm in het kamerbeleid van de gemeente Venlo. Al gaat die strengere regel wel pas per februari 2020 in.

Na een jarenlange wildgroei aan het aantal kamers binnen de gemeente Venlo wordt er nu dus iets van een rem gezet op het vertimmeren van panden. Omdat vier kamers per pand vaak voor overlast zorgt, zo oordeelt de gemeente Venlo nu. Al moet wethouder Sjors Peeters (50Plus, Wonen) tot zijn eigen frustratie toezien dat de nieuwe regels pas over ruim zeven maanden ingaan.

Claims

'We moeten nu wat vertragen om eventuele schadeclaims te voorkomen', verklaart hij. 'Eigenaren die een pand hebben gekocht deden dat met een reden. Er zijn eigenaren die een pand kochten om er kamers in de bouwen zoals dat ook was toegestaan in het bestemmingsplan. Die krijgen nu dus nog een aantal maanden de tijd hun plannen uit te voeren.' Panden waar nu vier kamers in zijn gebouwd blijven. Er is geen mogelijkheid om met terugwerkende kracht dat aantal terug te brengen. 'Maar wanneer pandeigenaren zaken willen veranderen waarvoor een vergunning nodig is, krijgen ze alsnog te maken met de nieuwe regels voor kamerbewoning', zegt Peeters.

Onderzoek

De nieuwe regels gaan dus volgend jaar in. De Venlose gemeenteraad vroeg eerder of het mogelijk is om geen vergunning meer te verlenen aan nieuwe plannen die kamerbewoning mogelijk maken. Dat wordt momenteel juridisch onderzocht door de gemeente. Peeters verwacht daar over enkele weken duidelijkheid over te kunnen geven.