advertentie Obesitas kliniek header januari

Gemeente verleent museum krediet van half miljoen

Museum van Bommel van Dam krijgt van de gemeente een half miljoen krediet om te investeren in de verbouwing van het voormalige postkantoor. Het geld wordt gebruikt voor zaken zoals speciale verlichting en beveiliging.

De zaken die het museum met het geld aanschaft, blijven wel in eigendom van de gemeente. Het museum en de gemeente hebben bij de verhuizing naar het nieuwe onderkomen afspraken gemaakt over de kostenverdeling. De gemeente zou de kosten voor het casco voor haar rekening nemen en het museum zou de inrichting betalen. Nu blijkt dat die twee zaken op sommige punten nauw met elkaar verweven zijn.

Museumverlichting

Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken die nodig zijn om het museum te beveiligen. Denk dan aan speciale sloten en magneetcontacten die op de binnen- en buitenzijde van de kozijnen moeten worden gemonteerd. De totale post beveiliging bedraagt anderhalf ton. Hetzelfde bedrag is nodig voor verlichting. Het museum heeft ruim zeshonderd strekkende meter spanningsrails met 250 speciaal voor musea ontwikkelde spotjes. Deze lampen zijn nodig om de kunst goed uit te lichten. 

Huurverhoging

In totaal stelt het stadsbestuur nu voor om 490.000 euro krediet te verlenen aan het museum. Daardoor gaat de jaarlijkse huur voor het museum wel met 30.000 euro omhoog. De gemeenteraad moet eind deze maand akkoord geven op het voorstel. Voor de inrichting kon het museum eerder al rekenen op drie ton van de BankGiro Loterij.