Gemeente trekt beurs voor stenen reus van Tegelen

De gemeente Venlo trekt 35.000 euro uit om de karakteristieke schoorsteen van Wienerberger aan de Tegelse Kaldenkerkerweg te laten transformeren tot lichtkunstwerk.

Het gaat om een initiatief van kunstenaressen Suzanne Berkers en Yvonne Rooding. De zeventig meter hoge schoorsteen wordt momenteel gerestaureerd om het karakteristieke bouwwerk van verval te redden. Na restauratie moet de schoorsteen dus een lichtkunstwerk worden. Daarvoor is in totaal 89.000 euro nodig.  

Crowdfunding

Het geld moet met crowdfunding worden opgehaald, inmiddels zit er al 22.250 euro in de pot. Naast de 35.000 euro heeft de gemeente ook toegezegd in het geval van tegenvallende opbrengsten garant te staan voor de helft van het tekort tot een maximum van 15.750 euro. Venlo betaalde eerder al 22.500 euro mee aan de restauratie van de schoorsteen.

Interactieve landmark

'Met het lichtkunstwerk wordt een landmark voor Venlo gerealiseerd', aldus de gemeente Venlo. Het is de bedoeling dat het kunstwerk interactief wordt door de lichtinstallatie te laten fungeren als communicatiemiddel. Aan de kleur van het licht zou je bijvoorbeeld kunnen zien wanneer VVV speelt of zelfs een verkiezingsuitslag kunnen communiceren.

Omroep Venlo was vorige maand bij de start van de renovatiewerkzaamheden en kreeg een uniek kijkje op de bovenkant van de schoorsteen. Toen werd ook met de twee kunstenaars gesproken over het te realiseren lichtkunstwerk.