Gemeente int geen terrashuur en belastingen ondernemers

De gemeente gaat komend jaar geen reclamebelasting (binnenstad) en BIZ-belastingen (Tegelen en Blerick) in rekening brengen aan ondernemers. Horecazaken hoeven dit jaar en volgend jaar geen terrashuur te betalen.

Dat zei wethouder Erwin Boom (PvdA, Economie) in de begrotingsbehandeling. Tegenover het niet innen van de belastingen gaat de gemeente die bedragen wel uitkeren. Ondernemers profiteren dus dubbelop. De gemeente int de reclame- en BIZ-belastingen steevast van ondernemers en keert dat bedrag vervolgens uit aan Venlo Partners en de respectievelijke BIZ (bedrijven investeringszone). Komend jaar int de gemeente dus niks, maar keert ze wel uit.

Terrashuur

Eerder gaf de gemeente horecaondernemers al vijftig procent korting op de terrashuur. Nu laat wethouder Boom weten horecaondernemers ook de resterende vijftig procent kwijt te schelden. Voor 2021 hoeven horecazaken eveneens geen terrashuur te betalen. Boom: 'Ik ben apetrots als ik zie wat ondernemers doen om te overleven, om te blijven bestaan en wij willen ze ondersteunen. Het gaat om ondernemers maar ook om gezinnen, families en werknemers.' Het totale pakket kost de gemeente ongeveer vijf ton. 

Winkeliersvereniging

Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging VenloStad.com had afgelopen woensdag exact om deze tegemoetkomingen van de gemeente gevraagd. Zijn eisen worden dus volledig ingewilligd. Vanavond zit hij aan tafel in Nedinscoplein om te praten over de begroting en de hulp die de gemeente nu aankondigt voor ondernemers. 

Complimenten

CDA, PvdA, D66 en VVD namen het eisenpakket van Manders (deels) over in hun betoog tijdens dag één van de begrotingsbehandeling woensdag. Tom Verhaegh (CDA) loofde Boom na zijn toezegging om de financiële last voor ondernemers te verlichten: 'Complimenten dat u zo handelt, naar behoefte van de raad en de samenleving.'