advertentie Obesitas kliniek header januari

Gemeente hoopt op invoering statiegeld op blikjes

Vanaf januari 2021 wordt er statiegeld geheven op plastic flesjes. De gemeente hoopt dat het Rijk ook statiegeld op blikjes gaat invoeren.

Zwerfafval

De gemeente heeft dat standpunt vanwege de grote hoeveelheden zwerfafval  in de stad. Wethouder Sjors Peeters noemt het zwerfafval 'een van de grootste ergernissen binnen de gemeente'. Venlo is geïnspireerd door de campagne 'Yes We Can' van de Statiegeldalliantie. De alliantie streeft ernaar om het aantal blikjes in het zwerfafval eind 2021 met minstens zeventig procent terug te brengen.

Bezorgdheid

Niet voor iedereen is het standpunt van de gemeente goed nieuws. Het leidt tot bezorgdheid bij supermarkt 2 Brüder en drankhandel Mecy. Veel Duitse klanten komen immers speciaal naar Nederland voor de statiegeldloze blikjes. Beide winkels zijn bang dat hun klandizie terugloopt als er statiegeld wordt geheven op blikjes. 2 Brüder is vooral boos over de timing van het mogelijke besluit. 'We zien dit als een messteek in onze rug.  We zoeken in deze tijd juist hulp van de gemeente. Mocht dit besluit werkelijkheid worden, zouden wij juist worden tegengewerkt', aldus financieel directeur Leo van Zitteren van 2 Brüder.