advertentie Truck support Header

Gemeente gaat huizen Vierpaardjes onteigenen

De gemeente gaat de woningen aan de Vierpaardjes onteigenen voor de spoorwegtunnel. De gemeente heeft er geen vertrouwen meer in om er op met de onderhandelingen uit te komen met de bewoners.

De bewoners zijn al bijna twee jaar aan het onderhandelen met de gemeente over de uitkoopsom. Nog altijd zonder succes. Het verschil tussen vraag en aanbod lag een half jaar geleden al op ongeveer een ton per huis. Dat verschil is alleen maar opgelopen door de stijgende woningprijzen. De gemeente schrijft in een brief aan de raad dat de woningen uiterlijk halverwege 2023 in eigendom moeten zijn. Anders komt de planning voor de tunnel in gevaar. Volgens Peter Meertens, de adviseur van bewoners van 15 huizen, is dat laatste onvermijdelijk, omdat er nog een beroepsprocedure loopt tegen het bestemmingsplan. Volgens Meertens kan de onteigeningsprocedure pas na dat beroep in gang worden gezet.

Taxateur

De bewoners van vijftien huizen aan de Vierpaardjes lieten eerder dit jaar bij Omroep Venlo weten meer geld voor hun huis te willen dan de gemeente biedt. De gemeente was op dat moment toe aan de tweede taxateur en ook die kon toen al niet langer op het vertrouwen van de bewoners rekenen.

Meertens is niet onder de indruk van de stap van de gemeente. Volgens hem komen hij en de bewoners hoe dan ook als winnaars uit de bus. 'In feite zijn er maar twee smaken: of de gemeente betaalt een volledige schadeloosstelling, zoals wij dat altijd al roepen, en dan zijn wij blij. Of de gemeente biedt een te lage schadeloosstelling en dan gaat de rechter hier niet in mee', zegt Meertens. 'En dan blijft iedereen zitten waar die zit en gaat de tunnel niet door.'