advertentie

Gemeenschapshuizen willen dat Venlo werk maakt van eigen beleid

In plaats van nieuw beleid voor gemeenschapshuizen te schrijven zoals nu de bedoeling is, moet de gemeente het eigen beleid voor gemeenschappelijke accommodaties eens uitvoeren.

Dat vindt de Stichting Maatschappelijke Accommodaties Venlo (SMAV) het samenwerkingsverband van de verschillende gemeenschapshuizen binnen de gemeente. De SMAV spreekt daarover volgende week met verantwoordelijk wethouder Alexander Vervoort en schreef een brief met deze strekking aan de gemeenteraad.

Opvallende conclusies

Aanleiding is de gemeentelijke evaluatie van de gemeenschapshuizen die begin deze maand werd gepubliceerd. In die evaluatie staan een paar opvallende zaken. Zo wordt er geconcludeerd dat er bij de gemeenschapshuizen onvoldoende bekend is wat de wensen van gebruikers en inwoners zijn. En is er volgens het onderzoek sprake van overlap tussen gemeenschapshuizen.

Geen contact

'Conclusies waarvan we geen enkel idee hebben waarom en hoe ze zijn getrokken', zegt SMAV-voorzitter Jan Kessels. 'Deze evaluatie is geschreven, maar er is geen contact met ons als stichting of met de gemeenschapshuizen opgenomen.' Toch zijn het conclusies die de basis moeten vormen voor nieuw beleid voor al die gemeenschapshuizen dat begin 2022 klaar moet zijn.

Onrust

Volgens Kessels is er echter helemaal geen behoefte aan nieuw beleid. 'Dit zorgt voor heel veel onrust bij gebruikers en vrijwilligers van al die gemeenschapshuizen. Juist in een tijd dat die het toch al moeilijk hebben vanwege het coronavirus', zegt Kessels. In 2016 is er goed beleid vastgesteld. Daarin is sprake van verduurzamen van accommodaties en huurharmonisatie. Daar is weinig tot niets van terechtgekomen. Je zou verwachten dat in een evaluatie van het beleid staat uitgelegd waarom dat het geval is, maar daarover staat dan weer niets te lezen.'

Gesprek

Voor Kessels is het dan ook duidelijk, als het gaat om het beleid voor de gemeenschapshuizen voldoet dat van 2016 nog altijd. 'Daar moet nu werk van worden gemaakt en daar zullen we ook op aandragen in ons gesprek met de wethouder en richting de gemeenteraad.'