advertentie

Geen vuurwerk in Venlo tijdens jaarwisseling

Het is tijdens de komende jaarwisseling in de hele gemeente niet toegestaan om vuurwerk af te steken.

Dat besluit heeft de gemeenteraad van Venlo genomen tijdens de begrotingsbehandeling. De VVD en D66 wilden in het voorjaar al dat burgemeester Scholten Venlo vuurwerkvrij zou verklaren, maar die wees toen naar de Tweede Kamer. Die moet een besluit nemen voor het hele land met betrekking tot vuurwerk. Eerder kwam er wel al een verbod op knalvuurwerk.

Taart en champagne

Tijdens de begrotingsbehandeling blies fractievoorzitter Wim Janssen van GroenLinks de discussie nieuw leven in. 'De ziekenhuizen liggen al vol door corona en willen we door het toestaan van vuurwerk toestaan dat het nog drukker wordt?', vroeg hij zich af. 'En gaan we na de crisis vuurwerk dan wel weer gewoon toestaan omdat de vuurwerkslachtoffers dan wel op de eerste hulp een ontvangst met taart en champagne kunnen verwachten? Dacht het niet!'

Handhaving

Scholten gaf de gemeenteraad mee dat het zou helpen als de hele raad zich zou uitspreken over een vuurwerkvrij Venlo. Met die steun staat hij sterker in Den Haag, als hij de landelijke politiek wil aansporen om landelijk beleid over een vuurwerkverbod te maken. Uiteindelijk nam de raad een motie aan om Venlo voor in ieder geval deze jaarwisseling vuurwerkvrij te verklaren. Alleen de PVV stemde tegen. De gemeenteraad maakte ook extra geld vrij voor handhaving, zodat er tijdens oud en nieuw opgetreden kan worden als er zich wel incidenten met vuurwerk voordoen.