Geen belangenverstrengeling door Ger Koopmans, wel fouten
Ger Koopmans wekte de schijn van belangenverstrengeling toen hij aantrad als gedeputeerde bij de Provincie Limburg en tegelijkertijd een commissariaat bij baggerbedrijf Terraq aanhield.
Maar die schijn van belangenverstrengeling betekent niet dat er ook daadwerkelijk belangenverstrengeling plaatsvond. Dat schrijft 1Limburg.
Steken laten vallen
Een provinciale enquêtecommissie pleit Koopmans na uitgebreid onderzoek vrij. Wel hebben zowel Koopmans als oud-gouverneur Theo Bovens en de Provinciale Staten flinke steken laten vallen, volgens het onderzoeksrapport van de commissie.
Alle partijen tekortgeschoten
Koopmans is volgens de commissie op meerdere punten tekortgeschoten en zijn politieke antenne is onvoldoende gebleken. Voormalig gouverneur Theo Bovens heeft onvoldoende aandacht besteed aan de risico’s van de nevenfunctie van Koopmans. Hij nam te weinig regie en controle ontbrak. De enquêtecommissie concludeert dat afspraken over het voorkomen van belangenverstrengeling niet zijn uitgewerkt door het provinciebestuur en dat de Staten daar ook niet meer naar hebben gevraagd. Alle betrokkenen zijn volgens de commissie dan ook tekortgeschoten.
Integriteit
De provinciale enquête richtte zich op de integriteit en het handelen van Koopmans rond projecten waarbij baggerbedrijf Terraq een rol speelde, met name rond het afgeblazen hoogwaterproject Meer Maas Meer Venlo. Koopmans bleef bij zijn aantreden in juni 2014 aan als commissaris van Terraq, met instemming van het Limburgs Parlement. In oktober 2017 stapte hij uit zichzelf op.