advertentie VieCuri Mooi

Gedeputeerde wil meer cultuursubsidie naar Noord- en Midden-Limburg

Gedeputeerde Ger Koopmans legt het advies van de Cultuurtank Limburg voor de verdeling van de provinciale cultuurgelden gedeeltelijk naast zich neer.

Koopmans wil dat er meer geld naar Noord-Limburg gaat, zo liet hij weten op L1-radio. De gedeputeerde benadrukt dat de Cultuurtank een advies geeft en de beslissing uiteindelijk bij het provinciebestuur ligt. Koopmans heeft zich de laatste jaren sterk gemaakt voor een betere verdeling van de cultuurgelden en voelt zich gesteund door het Limburgs Parlement, dat eind vorig jaar een motie aannam voor een betere spreiding door de provincie.

Cultuurplaninstellingen

De afgelopen week laaide de discussie opnieuw op naar aanleiding van het advies voor de verdeling van Cultuurplan-gelden. Dat zijn subsidies die voor vier jaar worden verstrekt aan instellingen en organisaties die dan de status van cultuurplaninstelling krijgen. De Cultuurtank Limburg adviseerde het provinciebestuur om 21 instellingen die status te geven, waarvan twintig in Zuid-Limburg. Onder meer het Zomerparkfeest en het Odapark in Venray dreigden buiten de boot te vallen. Dat leidde tot ergernis en onbegrip bij instellingen en bestuurders in deze regio. Koopmans geeft nu aan dat hij gaat voorstellen om voor een deel andere keuzes te maken.

--
Vandaag in Nedinscoplein gaat het ook over de verdeling van de Limburgse cultuursubsidies. Te gast zijn voorzitter Marc Nelissen van het Zomerparkfeest en PvdA-Statenlid Jasper Kuntzelaers.