advertentie

Fysio verbolgen over lokpraktijken over de grens

Een Duits-Nederlandse fysiotherapiepraktijk die Nederlanders oproept voor een-op-eenbehandelingen de grens over te steken leidt tot onbegrip bij Nederlandse fysiotherapeuten.

Henk Lommen, met twee fysiopraktijken in de gemeente Venlo, viel zowat van zijn stoel toen hij het bericht las dat gisteravond op Facebook werd gedeeld door een praktijk in Straelen. Daarin zegt de praktijk 'gewoon' open te zijn voor een-op-eenbehandelingen en dat Nederlanders welkom zijn. En dat op dezelfde avond dat het kabinet strengere maatregelen aankondigde om het coronavirus in te dammen. Lommen, met praktijken in Schandelo en Blerick, heeft voor die maatregelen alle begrip, ook al betekenen die dat hij zijn beroep in feite niet meer kan uitvoeren.

Voor zogeheten contactberoepen waarbij fysiek contact onvermijdelijk is, zoals fysiotherapeuten, adviseert de overheid om tot in ieder geval 6 april zoveel mogelijk zaken via (beeld)bellen af te handelen. Ook kappers en schoonheidsspecialisten zijn zulke contactberoepen.

Lekprikken

Alle begrip daarvoor, zegt Lommen. Maar dat een praktijk in Duitsland zijn diensten dan in Nederland onder de aandacht brengt, schiet hem in het verkeerde keelgat. 'In Nederland proberen we het allemaal in te dammen en een paar kilometer over de grens zijn ze onze dammen lek aan het prikken', zegt Lommen. 'Daar komt het gewoon op neer.' 

Hij nam contact op met het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.  'Ze vielen steil achterover toen ze het hoorden', zegt Lommen.

'Zo min mogelijk contact'

Voor fysiotherapeuten is alleen nog fysiek contact toegestaan in acute zaken, en dan alleen met beschermende kleding. Die heeft Lommen niet en zijn praktijk is dus alleen telefonisch bereikbaar. Hoewel zijn praktijk ruim genoeg is en er ook op ingericht is om met afstand een sessie te doen, heeft hij er voor gekozen om de praktijk voorlopig te sluiten. 'De enige manier om dit virus in te dammen is om zo min mogelijk contact te hebben met anderen.'