advertentie Obesitas kliniek header januari

Frenkie P. spant kort geding aan tegen Staat

Frenkie P. wil voor de rechter afdwingen dat hij uitzicht houdt op herbeoordeling van zijn levenslange gevangenisstraf. De leider van de Bende van Venlo heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat.

Negatief advies

In oktober liet advocaat Sjanneke de Crom weten dat het Adviescollege Levenslanggestraften (ACL) een negatief advies heeft afgegeven over een terugkeer van Frenkie P. in de samenleving. Het adviescollege is in 2017 in het leven geroepen en oordeelt of levenslanggestraften na 25 jaar detentie een traject kunnen starten dat gericht is op reïntegratie, verlof en uiteindelijk gratie.

Geen uitzicht op vrijlating

Volgens De Crom leiden de criteria waarop het ACL toetst in de zaak van Frenkie P. automatisch tot een uitkomst dat hij nooit in aanmerking kan komen voor vervroegde vrijlating. Een van de vier criteria is namelijk de impact op de slachtoffers. Frenkie heeft nooit excuses gemaakt naar nabestaanden en dat is een van de dingen die hem kwalijk worden genomen en dus meewegen in het oordeel. Aangezien Frenkie zes van de zeven levensdelicten waarvoor hij is veroordeeld altijd heeft ontkend, zegt hij dat hij hier niets over kan verklaren. Dan zou hij 'dingen moeten verzinnen', stelt de De Crom. Het kort geding moet antwoord geven op de vraag of het beleid van de Nederlandse overheid de toets van het Europees Hof van de Rechten van de Mens doorstaat. Het beleid zorgt er volgens De Crom voor dat veroordeelden die ontkennen of die altijd gebruik hebben gemaakt van hun zwijgrecht nooit in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating of reïntegratie. 'Daarmee zeggen we overigens nadrukkelijk niet dat Frenkie meteen moet vrijkomen of meer vrijheden moet krijgen. Het ACL heeft ook andere gronden naar voren gebracht die meewegen in het eindoordeel.' 

Zelf aanwezig

De zaak dient op woensdag 1 april voor de rechtbank in Den Haag. Frenkie P. heeft aangegeven daar zelf bij aanwezig te willen zijn. Het zou voor het eerst in bijna een kwart eeuw zijn dat hij bij een openbare zitting aanwezig is.

De leider van de Bende van Venlo werd in 1994 opgepakt en twee jaar later veroordeeld tot levenslang voor zeven moorden. Het gaat om de moorden op Jeu Wissink uit Reuver, het Venlose echtpaar Van Rijn, Ibrahim Karaca en drie onbekend gebleven Turken.