Frenkie P. wil zich laten behandelen voor persoonlijkheidsstoornis
Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben bij Frenkie P. een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld en P. wil meewerken aan een behandeltraject daarvoor. Dat laat zijn advocaat Sjanneke de Crom aan Omroep Venlo weten.
De minister voor Rechtsbescherming is volgens De Crom akkoord gegaan met het opstarten van het behandeltraject. P. heeft zich begin 2021 laten observeren en onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. 'De uitkomsten van dit onderzoek hebben hem aan het denken gezet', zegt De Crom. 'Hij heeft meegewerkt aan de onderzoeken en daaruit is naar voren gekomen dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. Het Adviescollege Levenslanggestraften (ACL) heeft aan de minister geadviseerd om te kijken of dit behandeld kan worden en de minister is daarmee akkoord gegaan.'
Terugkeer in maatschappij
Het adviescollege beoordeelt of levenslanggestraften na 25 jaar gevangenschap kans maken op een terugkeer in de maatschappij. Dat moment kwam voor Frenkie P. 2,5 jaar geleden. Het college adviseerde toen nog negatief over de re-integratie van P. Na 27 jaar gevangenschap, vorig jaar mei, zou het volgende toetsingsmoment zijn. Op verzoek van P.'s advocaat is dat moment uitgesteld omdat hij zich liet onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Nu dat achter de rug is, heeft de minister een nieuw besluit moeten nemen en dat is dus positief, omdat P. zich volgens zijn advocaat openstelt voor behandeling.
'Beter dan gedacht'
Dat de 48-jarige P. wil meewerken aan de behandeling is opvallend. Hij toonde zich fel tegenstander van tbs of dwangverpleging vanaf het eerste moment dat hij en andere verdachten in de zaak rondom de Bende van Venlo voor de rechter moesten verschijnen. P. werd in 1996 tot levenslang veroordeeld en die straf verwelkomde de Bende-leider destijds bijna als een opluchting. 'Dat ziet er nog beter uit dan ik had gedacht', zei hij direct nadat de rechter het vonnis van levenslange celstraf had uitgesproken. Hoewel levenslang in Nederland levenslang is, heerst de misvatting dat die straf in de praktijk regelmatig uitmondt in een tijdelijke straf van 20 jaar. Frenkie P. zit ook 27 jaar na zijn arrestatie nog altijd binnen vier muren.
Moord en doodslag
De politie sloeg Frenkie P. met enkele medeverdachten in mei 1994 in de boeien. P. werd uiteindelijk veroordeeld tot levenslang voor moord en doodslag van zeven personen. Vanaf het begin heeft hij betrokkenheid bij zes moorden ontkend; alleen de doodslag van Jeu Wissink uit Reuver gaf hij toe. Dat hield hij ook nog vol toen hij in 2020 voor de rechter verscheen voor zijn eerste vrijlatingstoets. Hij spande toen een kort geding aan tegen de Staat omdat de minister hem geen re-integratieactiviteiten wilde aanbieden. Frenkie P. zei toen te denken dat zijn ontkenning tegen hem wordt gebruikt nu hij uitzicht hoopt te krijgen op een terugkeer in de maatschappij.