advertentie Obesitas kliniek header januari

Foto van binnenstad krijgt steeds meer kleur

De gerestaureerde panden aan de Markt in Venlo, die sinds kort weer bedekt zijn met de originele kleuren uit de zeventiende eeuw, zijn officieel geopend.

'En dat is belangrijk, want de foto van de stad wordt in het centrum gemaakt', zegt pandeigenaar Han Pasch. Er zijn zo’n twintig verflagen verwijderd om de originele kleur te vinden, raampartijen uit de zeventiende eeuw werden teruggeplaatst en de binnenkant is verbouwd en gerenoveerd. Zo werden de twee panden aan de Markt teruggebracht naar de oorspronkelijke stijl.

Ook levendig na zes uur

In de panden zijn appartementen gebouwd. 'Venlo is overdag een levendige stad, maar na zes uur niet meer. Dat komt omdat er gewoon te weinig mensen in de binnenstad wonen', zegt Pasch. Erwin Boom, wethouder binnenstad, is het daarmee eens. 'Het is geschikt voor ouderen die graag in de binnenstad willen wonen, maar ook voor de jongeren onder ons', zegt hij. 'De restauratie en de bouw van de appartementen is goed voor de leefbaarheid in de stad.'

Aantrekkelijker

Omdat er sprake is van monumentaal erfgoed, heeft pandeigenaar Pasch financiële steun gekregen van de gemeente en de provincie. 'Als provincie hebben we een groot belang bij het verankeren van monumentaal erfgoed in Limburg. Vooral hier in de Venlose binnenstad is het belangrijk om panden op te knappen zodat wonen in de binnenstad aantrekkelijk wordt. Deze panden zijn een prachtig voorbeeld van restauratie midden in de stad', zegt gedeputeerde Hubert Mackus.

Ook de gemeente heeft een steentje bijgedragen, maar dat kon volgens wethouder Boom niet zonder de inzet van de eigenaar. 'We hebben natuurlijk budget om te investeren, maar niet in alle zeventig monumentale panden. Dat ligt ook voor een deel aan de pandeigenaar. Meneer Pasch heeft hier namelijk gigantisch veel geld, tijd en moeite in gestoken. Daarom is dit zo'n prachtig gerenoveerd pand geworden', zegt Boom.