advertentie

Forum voor Democratie ook in Venlo grote winnaar verkiezingen

Forum voor Democratie is ook in Venlo de grootste winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De partij wordt vanuit niets de derde partij met 14 procent van de stemmen. Het CDA verliest maar blijft de grootste partij in Venlo.

Stemmenkanon

Het CDA geniet dus nog flink wat vertrouwen in Venlo. 16,8 procent van de kiezers stemde op de christendemocraten (in 2015 was dat nog 20,1 procent) Het feit dat Veldenaar Ger Koopmans de lijst van het CDA aanvoert, zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben. Bij de vorige provinciale verkiezingen stemden bijna 31.000 Limburgers op hem. PVV doet het ook nog altijd goed in Venlo. De partij haalt 14,6 procent. Dat is weliswaar 5 procentpunt minder dan bij de vorige provinciale verkiezingen, maar toch nog aanzienlijk.

Nauwelijks Limburgse punten

De winst van Forum voor Democratie is opvallend omdat de partij zich nauwelijks heeft laten zien of horen met provinciale punten. De partij nam niet deel aan verkiezingsdebatten. Provinciale kandidaten waren niet of nauwelijks te zien in de media. Toch hebben veel mensen op de partij gestemd. Ook in Venlo, terwijl Forum voor Democratie geen Venlose kandidaten op de lijst had staan.

GroenLinks wint, VVD en SP verliezen

GroenLinks doet het ook in Venlo goed. De partij verdubbelt de provinciale score in Venlo en haalt 8,4 procent van de stemmen binnen (+4,3 procentpunt). De SP verliest 6 procentpunt en komt uit op 8,1 procent en ook de VVD levert 5,2 procentpunt in en komt uit op 11 procent van de stemmen. De VVD is daarmee de vierde partij in de gemeente. Ook D66 hoort tot de verliezers en houdt 4,7 procent van de stemmen over (dat was 8,4 procent).


PvdA houdt de score redelijk op hetzelfde niveau met 7,1 procent (daling van 0,6 procentpunt). Lokaal Limburg stijgt tot 4,6 procent, waarschijnlijk door een hoge plek van Leon van den Beucken op de lijst. 50Plus (3,9 procent), Partij voor de Dieren (2,6 procent), Denk (3 procent), ChristenUnie (0,9 procent) halen ook allemaal een kleine plus binnen.

Hogere opkomst

Het opkomstpercentage lag vandaag een stuk hoger dan vier jaar geleden. In 2015 ging 43,1 procent naar de stembus. Nu was dat 50,1 procent.

advertentie

Lees ook deze artikelen