advertentie

Folkloristische wereldpoppen in Wereldpaviljoen Steyl

Het Wereldpaviljoen in Steyl opent zondag weer de deuren, na bijna een jaar gesloten te zijn geweest. Voor het eerst is er dan ook een bijzondere verzameling poppen te zien.

Uit een schenking kreeg het wereldpaviljoen honderden gekostumeerde poppen, afkomstig uit alle delen van de wereld. De poppen zijn afkomstig van verzamelaar Noud Verhulst. De 81-jarige Verhulst reisde voor zijn werk de hele wereld over en verzamelde overal folkloristische poppen. Nu Verhulst op een leeftijd is gekomen dat hij kleiner wil gaan wonen, is hij gestopt met verzamelen. En zocht hij een plek om zijn verzameling onder te brengen.

Taiwanese aboriginal

Elke pop vertelt een verhaal over een streek die Verhulst bezocht heeft en sommige verhalen zijn uniek te noemen volgens de verzamelaar. ‘In Taiwan heb ik een aboriginal volk gevonden. Dat verwacht je niet bij Taiwan. Dan denk je eerder aan Australië. Maar ook in Taiwan lopen ze nog rond in die klederdracht, voornamelijk voor de toeristen', aldus verzamelaar Noud Verhulst.

Andere culturen

René Poels van het Wereldpaviljoen is blij met de verzameling. ‘Het Wereldpaviljoen wil jongeren en volwassenen kennis laten maken met andere culturen’, zegt Poels. ‘En wat is dan mooier dan allerlei poppen over de hele wereld hier binnen te kunnen halen'.

Het Wereldpaviljoen in Steyl, is elke woensdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.