advertentie

Flamboyante kroegeigenaar Appy Legius (85) overleden

Samen met zijn partner Henk Lut runde Appy Legius vanaf 1967 diverse kroegen en een nachtclub in Venlo en Tegelen. Afgelopen week overleed hij op 85-jarige leeftijd.

Homokoppel in horecazaken

Dat Appy en Henk openlijk voor hun homoseksualiteit uitkwamen was in de sixties in het katholieke zuiden nog een noviteit. Net zoals de flamboyante uitstraling van Appy in die jaren. Dat maakte het tweetal al snel tot een begrip in de stad. Ze openden hun eerste kroeg Cascade op de Nieuwstraat in Venlo. Later kwamen daar een kroeg op de Parade en de nachtclub Incognito op de Noord-Binnensingel bij. In Tegelen runde het duo lange tijd café De Drie Kronen. Appy maakte naam als artiest (dj) en Henk was meer de manager.

Witte Chrevrolet

Publicist Paul Seelen maakte een verhaal over het duo in zijn boek Stad van lol en plezeer. Daarin beschrijft hij de ook het opvallende voorkomen van Appy. ‘Hij toert door de stad in een witte Chevrolet met open kap. Als hij uitstapt, weet hij met zijn zwarte bontjas met knalrode voering, strakke broek met hoge laarzen en twee Afghaanse windhonden alle ogen op zich gericht.’

Benidorm en Stavanger

Eind jaren zeventig verdwenen Appy en Henk weer uit Venlo. Appy vervolgde zijn dj-carrière in Benidorm in Spanje en het Noorse Stavanger. Henk vertrok naar Amsterdam. Ook Appy toog daar later heen. Afgelopen vrijdag overleed hij op 85-jarige leeftijd. Naar verluidt wordt Appy Legius maandag begraven in zijn geboorteplaats Oirschot.

advertentie

Lees ook deze artikelen