advertentie Miso Oriental Header

Burgemeester Scholten: vandaag was het té druk in Venlo

De Venlose binnenstad was zondagmiddag overvol door een massale toestroom van Duitse kooptoeristen. Er stonden files richting de binnenstad en de parkeerplaatsen stonden vol. 'Het was vandaag té druk in de Venlose binnenstad', zei Scholten bij L1. 

'Er waren vandaag wel al gastheren die het winkelend publiek wezen op bepaalde regels', zegt Scholten bij L1. 'Maar we moeten, vooral na het zien van de drukte van vandaag, beter gaan reguleren.'

Generale repetitie

Scholten noemt vandaag een 'goede generale repetitie' voor donderdag; Hemelvaartsdag. Ontmoedigen kan niet meer, maar kooptoeristen wijzen op de regels wel. 'Misschien moeten we mensen gereguleerd straten laten betreden. In het ergste geval moeten we straten gaan afsluiten.'

Moeilijk handhaven

Scholten zegt niet massaal boetes te willen uitdelen. 'Een goed gesprek heeft ook effect', zegt hij. Handhaven is volgens de burgemeester moeilijk. 'De regelgeving wordt ingewikkelder. Anderhalve meter aanhouden in een drukke winkelstraat is moeilijk. Maar we moeten zorgen dat we goede maatregelen treffen om zulke drukte goed te reguleren.' Scholten denkt aan eenrichtingsstraten en zelfs aan een soort rotonde voor voetgangers om doorstroom te creëren. 

Ergernis

De drukte zorgde voor grote ergernis onder Venlonaren. Zo wordt de drukte op deze zondag vergeleken met een Duitse zondag. De gemeente, ondernemers en centrummanagementorganisaties zouden vanaf dit weekend extra maatregelen nemen om de veiligheid van het winkelende publiek te waarborgen. Maar met de drukte van vandaag waren die moeilijk toe te passen.

Tien regels

Vanaf dit weekend zouden bezoekers het advies krijgen om alleen te komen, drukke momenten te vermijden en rechts te lopen in de winkelstraat. Dus werden tien regels opgesteld voor winkelend publiek. Regel 1 is om in winkels en op straat anderhalve meter afstand te houden tot personeel en andere bezoekers. Andere regels zijn onder meer om doelgericht je aankopen te doen, producten alleen aan te raken als dat nodig is en bij voorkeur met pin of mobiel te betalen.