advertentie

Frustraties en twijfels over tonnen krediet voor museum

Voor de verbouwing van het postkantoor tot Museum van Bommel van Dam is 5 ton meer nodig. Maar de gemeenteraad trekt niet zomaar de beurs voor een krediet.

Alleen de PvdA en GroenLinks spraken zich tijdens de voorbereidende raadsvergadering expliciet uit voor een extra krediet van 5 ton. Dat geld is onder andere nodig voor de aanleg van bekabeling voor speciale lichtspotjes om kunst aan te lichten en beveiligingsmaatregelen.

Vaart

De gemeente zou bij de verbouwing van het postkantoor tot museum de kosten voor het casco voor haar rekening nemen, het museum zou de inrichting betalen. Dat Venlo toch een krediet wil verstrekken heeft te maken met het feit dat bekabeling voor verlichting en beveiligde kozijnen volgens de gemeente wel degelijk tot het casco behoren. Ook vooral om de vaart in de verbouwing te houden, gaf wethouder Marij Pollux (Cultuur, GroenLinks) toe. 'Want we willen dat het museum voor de zomer opengaat', aldus  Pollux.

Belediging

Een raadsmeerderheid gaat daar echter niet zo makkelijk in mee.  'Dit voorstel is bijna een belediging', aldus CDA-fractievoorzitter Tom Verhaegh. 'In eerste instantie moet het museum dit bedrag zelf ophoesten', zei EENLokaal-raadslid Duran Yildiz. 'Een voorstel dat rammelt van alle kanten', aldus PVV-fractievoorzitter Donald Fijnje. 'Dit is zeker geen gelopen race', verwoordde raadslid Stefan Hugues de mening van de SP. 'Toon eerst maar eens aan dat het museum bestaansrecht heeft', zei VVD-fractievoorzitter Marianne Steenmetz.

Laatste keer

Behalve ergernis over de kredietaanvraag en het feit dat de extra kosten niet waren voorzien, zijn er ook vraagtekens bij het voorstel dat het museum het krediet over zestien jaar moet terugbetalen. D66 vindt dat onbespreekbaar. De partij komt met het voorstel het geld als lening te verstrekken. 'Dan kijk je eerst naar de cijfers van het museum wanneer dat open is en gaat dan pas praten over terugbetalen', zei D66-fractievoorzitter Frans Aerts. 50PLUS-fractievoorzitter Wout Weijmans wilde van het college in ieder geval de garantie dat dit de laatste keer is dat er extra geld naar de verbouwing van het museum gaat. 

Frustratie

Die toezegging werd in ieder geval door wethouder Pollux gedaan. 'Dit is de laatste keer dat om extra geld wordt gevraagd', aldus Pollux. 'Ik voel net als veel partijen dezelfde frustratie, toen we er al werkende erachter kwamen dat we een aantal zaken niet goed hadden afgesproken. Maar we hadden als gemeente ook geen ervaring met het verbouwen van een rijksmonument tot museum. Als we dit nog een keer moesten doen, zou het beter gaan.'