advertentie Obesitas site week 40 en 41

Erfgoedstichting teleurgesteld in eigenaar pand Parade 22

Na vier jaar gesteggel is de restauratie van de art-nouveaugevel van het pand Parade 22 nog steeds niet voltooid. En het geloof dat dit nog gaat gebeuren, is er niet meer bij Stichting Erfgoed Venlo.

Vier jaar geleden werd duidelijk dat onder het stucwerk van de gevel een art-nouveauschildering uit 1901 zit. Dat was reden voor Stichting Erfgoed Venlo en de gemeente om samen met de eigenaresse een plan te maken voor restauratie. Vier jaar later is er tot grote teleurstelling van de stichting nog altijd niks zichtbaar van de historische gevel.  Om die reden zegt de stichting de samenwerking met de eigenaresse van het pand op. 

Monument

Ook de gemeente Venlo heeft niet veel vertrouwen in een goede afloop. In het verleden heeft de gemeente het onderzoek naar de gevelschildering betaald. Ook is de gemeente bereid de reconstructie van de schildering te betalen, omdat dit een onrendabele investering is die voor de eigenaresse geen meerwaarde heeft, maar wel van betekenis is heeft de uitstraling van de binnenstad. De eigenaresse kan bovendien gebruik maken van een herstelsubsidie, omdat het pand een gemeentelijk monument is.

Fondsenwerving

Ook Stichting Erfgoed Venlo is bereid via fondsenwerving een gedeelte van de restauratie te betalen. Voorwaarde is wel dat eigenaresse ervoor zorgt dat de historische kleuren terugkomen op de gevel van het pand. 

Geen medewerking

Stichting Erfgoed Venlo constateert nu dat ondanks de moeite en vele gesprekken de eigenaresse geen medewerking wil verlenen. Ook de gemeente Venlo concludeert dat de eigenaresse weigert zelf een financiële bijdrage te leveren aan het project. 'Dan houdt het dus op, meer kunnen we niet doen', laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Coronacrisis

De eigenaresse van het pand laat aan Omroep Venlo weten nog steeds te willen meewerken aan het herstel van de gevel. Zij wil alleen wachten tot de economie is hersteld van de coronacrisis. Daarnaast vindt ze de kosten aan de hoge kant.