Restanten eretafel Limburgse Jagers op kazerneterrein gesloopt
Overblijfselen van de eretafel van de Limburgse Jagers op het kazerneterrein in Blerick zijn gesloopt, tot ontsteltenis van het Fort Museum Venlo. Volgens het museum heeft de gemeente hiermee een stuk van haar eigen militaire geschiedenis verwoest.
De eretafel was een monument voor de gesneuvelde militairen van de Limburgse Jagers. Toen de militairen vertrokken uit Venlo zijn de plaquettes met namen meegenomen naar de kazerne in Oirschot. De gemetselde tafel bleef achter in Venlo en was nog altijd een plek waar militairen naartoe kwamen om gesneuvelden te herdenken.
Gesloopt
Sinds deze week is ook de eretafel verdwenen. Een aannemer is in opdracht van de gemeente gestart met het weghalen van de verharding op de voormalige appelplaats van de kazerne. Binnenkort wordt hier begonnen met explosieven- en archeologisch onderzoek. Bij het weghalen van de verharding is ook de eretafel van de Limburgse Jagers gesloopt.

Verschrikkelijk
‘Dat was toch wel even schrikken', zegt Corina Brouwers van het Fort Museum Venlo. ‘Ik vind het echt verschrikkelijk. Hier had toch beter over nagedacht kunnen worden. Al was er maar gecommuniceerd waarom het weg moest. Of had het verplaatst, dat had ook gekund.’
Geen monument
Volgens een woordvoerder van de gemeente is in het rapport waarin de cultuurhistorie van de kazerne beschreven wordt geen melding gemaakt van een monument, zoals het Fort Museum de eretafel beschrijft. Het monument voor de gevallen Limburgse Jagers is te vinden in de kazerne in Oirschot. Daar zijn ook de Venlose plaquettes met namen van gesneuvelde militairen te vinden.
Wekelijks bezocht
Toch wijzen de mensen van het Fort Museum op het belang van de plek. Volgens Brouwers hoorde de eretafel bij het sport- en exercitieterrein van de Frederik Hendrik Kazerne en was het wel degelijk een officieel monument. Daarnaast kwamen er volgens Brouwers nog wekelijks oud-militairen naar de voormalige gedenkplek om hun gesneuvelde kameraden te herdenken.
Limburg
In een reactie laat een woordvoerder van de Limburgse Jagers weten: ‘We begrijpen de gevoelens over het verwijderen van de zuilen waarop de plaquettes van gesneuvelde Limburgse Jagers vermeld waren. Hiervoor heeft het Regiment Limburgse Jagers een nieuw monument op de Legerplaats Oirschot gerealiseerd. In verband met de gevoeligheid dat Oirschot niet in Limburg ligt, is de grond waarop het monument staat tijdelijk Limburgs grondgebied geworden. Ook begrijpt het regiment de problematiek met de mensen die nog herdenkingen hielden bij de zuilen die op de voormalige kazerne van Venlo stonden. En dat Oirschot qua afstand niet een echt alternatief biedt om deze herdenkingen hier te komen houden. Maar in de Gemeente Roermond is een alternatieve herdenkingsplaats ontstaan in het Nationaal Herdenkingspark’, aldus woordvoerder Bert de Vries van Defensie.
Geen zeggenschap
Defensie geeft aan sinds de overdracht van de Frederik Hendrik Kazerne aan de gemeente Venlo geen zeggenschap meer te hebben over de aanwezige militaire gebouwen en voorwerpen op het kazerneterrein. 'Als de wens bestaat dat er toch een vorm van herdenken mogelijk blijft op de voormalige Kazerne Venlo, is het advies om dit te gaan bespreken met het gemeentebestuur van de gemeente Venlo,' zegt De Vries.
Hoe nu verder
Voor de mensen van het Fort Museum Venlo is het de zoveelste tegenslag. ‘We denken wel eens, hoe gaan we nog verder? We weten het niet. Het enige dat we weten is dat we hier weg moeten. Maar het wordt wel een troosteloze situatie zo. Dat merken we ook aan de bezoekers, de zomer was erg slecht. Bezoekers weten niet dat we hier nog zitten en de werkzaamheden op het terrein nodigen ook niet uit om een bezoek te brengen. Een andere locatie waar het museum naartoe kan, hebben we ook nog niet.'