advertentie VieCuri Mooi

En zo werd het zaterdag 4 juli 2020

De coronacurve is godzijdank afgevlakt. Sportscholen zijn open en vakantiegangers stappen in het vliegtuig.

In ’t stedje kunnen we langer betalen met ‘t Venlonaerke. Daarmee is de horeca weer een beetje geholpen. We hebben de eerste dagen van het Nieuwe Normaal achter de rug. Donderdag sprak Omroep Venlo met Rob Niessen. Hij woont in een groep volwassenen met een beperking. Sinds maart had hij geen bezoek mogen ontvangen en was hij niet naar buiten geweest. Hoe hij erover vertelde, rakde mich. Zijn blijheid, dat er een einde was gekomen aan de ‘vervelende maanden’, was zó intens. Even buiten zijn lijkt gewoon. Is het ook. Wanneer je aevel maanden verplicht binnen hebt moeten zitten, is dat even buiten zijn ineens bijzonder.

De eerste helft van het jaar is voorbij, de dagen worden alweer korter. Op sommige plekken hangen vlaggen uit van geslaagden. Hoe zal het dit weekend gaan met de eindexamenfeesten? In andere jaren hoorden we weleens bij ons in de straat om een uur of vijf ’s morgens jongens en meisjes, die van zo’n feest op weg waren naar huis en bölt. Wat een heerlijke periode in je leven is het: feestvieren, vakanties en daarna uitzicht op iets nieuws. Een roes van vrijheid.

Het is een jaar zonder grote evenementen en festivals in ‘t stedje. Aevel… we horen meer en meer over alternatieven. Op 22 en 23 augustus is er Same oét, same thoés, een culturele cocktail met de fameuze Venlose festivalsfeer. Er zijn voorstellingen in De Maaspoort en Grenswerk. Omroep Venlo heeft een crossover-programmering op tv, radio en website. Hoe mooi zou het zijn als in heel Venlo gezinnen, buren of kleine vriendengroepen de zomervakantie gezamenlijk afsluiten met het festivalgevoel.

Voor de afgelaste Venloop en Avond4Vierdaagse is ook een alternatief in voorbereiding. Stichting Venloop organiseert deze zomer op zes zondagen wandelingen, voor iedereen die vakantie viert Rundumhausen. Het worden tochten van vijftien kilometer door Venlo. Iedere zondag heeft een thema, dat verbonden is met ’t stedje. Denk aan muziek, geschiedenis, eten en drinken. Er wordt niet strak van start naar finish gelopen. Nee, het zijn wandelingen met spraakmakende verrassingen onderweg.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx