En plots zit Ad Roest op maandagochtend thuis
Ad Roest was tot vijf jaar geleden zelf de laatste die dacht dat hij ooit politiek actief zou worden. En toen was hij wethouder, en niet veel later gedeputeerde. In die laatste functie nam hij afgelopen vrijdag afscheid.
En dus zit hij deze maandagochtend sinds lange tijd weer gewoon thuis, met een lege agenda. 'Ik ben deze morgen wel om 6.00 uur opgestaan. Dat heb ik altijd zo gedaan, maar nu realiseerde ik me dat ik niet aan het werk hoef. Dus had ik alle tijd voor de activiteit die ik altijd al in alle vroegte deed: mensen via social media feliciteren met hun verjaardag.'
VVV
Roest wordt volgende maand 75 jaar, dan zou je kunnen zeggen dat het mooi is geweest. Maar dat past niet bij de persoon Roest. Hij kan niet stilzitten en niets doen. 'Daar word ik erg onrustig van. Ik zal ook wel iets blijven doen. Heb ervaring in het bedrijfsleven en de politiek. Die wil ik gebruiken om mensen van dienst te zijn, bijvoorbeeld met een toezichthoudende functie ergens. Het Blerickse PvdA-raadslid Hay Janssen deed via Twitter al de suggestie dat Roest de ideale man is om VVV weer in rustiger (financieel) vaarwater te krijgen. Oud-voorzitter Hai Berden reageerde meteen positief. 'Een prima idee. Wie kopt dit in?', schreef Berden als reactie.
Roest reageert op die suggestie:
Politicus
Voor nu maar weer even terug naar die onverwachte politieke loopbaan. De oud-fietsenhandelaar Roest werd in 2017 als voorzitter bestuurlijk actief voor lokale partij VenLokaal. In die rol speelde hij een belangrijke rol in de fusie met LokaleDemocraten tot EENLokaal waarvan hij na de fusie ook meteen voorzitter werd. Toen de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de grootste werd, opende Roest als partijvoorzitter het bal in de coalitievorming. Hij deed daarmee de Venlose politiek op zijn grondvesten schudden. De gesprekken met het CDA en VVD die van oudsher het stadsbestuur vormden liepen al snel spaak. Roest wees beide partijen de deur en legde als onderhandelaar de basis voor een coalitie over links. Een externe formateur deed de rest. 'Toen er tussen de coalitiegenoten werd gesproken over de verdeling van de wethoudersposten keek iedereen naar de lucht toen de portefeuille Financiën op tafel kwam. Toen kreeg ik de vraag of dat wat voor mij was.'
Gedeputeerde
Zelf presenteerde Roest zich altijd het liefst als een niet-politicus. Maar dat werd hij dus wel. Financiën was in 2018 echt geen makkelijke post in Venlo. 'Maar hoe moeilijker iets is, hoe leuker ik het vind', zegt Roest erover. Met zijn strenge begrotingsbeleid maakte hij naam. De bijnaam 'de wethouder van nee' koestert hij. De nee/nee-sticker op de deur van zijn werkkamer in het Venlose stadskantoor ging mee naar Maastricht toen Roest in 2021 werd gevraagd gedeputeerde te worden na de val van het College van Gedeputeerde Staten. Tot de installatie van het nieuwe college afgelopen vrijdag was Roest gedeputeerde van Financiën.
Een onderscheiding bij het afscheid van Limburg
'Bedankt dat u er was toen Limburg u nodig had', staat er te lezen op de gouverneurspenning die Ad Roest en zijn collega-bestuurders kregen bij hun afscheid afgelopen vrijdag. De penning is een onderscheiding die de gouverneur van Limburg uitreikt aan personen waarvan hij vindt dat die een bijzondere bijdrage hebben gehad voor Limburg. 'Aan jullie werd gevraagd om alles uit je handen te laten vallen en gedeputeerde te worden in dit huis. Om je gezinsleven op een laag pitje te zetten en je in een razend tempo in te lezen in veelal complexe materie. Om je een extraparlementaire constructie eigen te maken. Om aan de slag te gaan, vanuit liefde en verantwoordelijkheid voor Limburg. En sinds dag één, op 2 juli 2021, hebben jullie je met hart en ziel ingezet', zei gouverneur Emile Roemer bij de uitreiking van de onderscheiding.
Wethouder
Het klopt, erkent Roest. Als hij in Venlo was gebleven was hij waarschijnlijk nu nog altijd wethouder geweest. 'En had ik niet op deze bank gezeten om na te denken over wat ik nu ga doen.' Maar spijt heeft hij zeker niet. Met tevredenheid krijgt hij terug op zijn tijd in het provinciebestuur. Het slotstuk van een meer dan opmerkelijke en verrassende vijfjarige politieke carrière. Door EENLokaal is hij inmiddels gevraagd opnieuw voorzitter te worden, daar denkt hij nog over na. Daar heeft Ad Roest ook na vandaag namelijk weer tijd voor.