En dan opeens is de binnenstad uitgestorven

Terwijl de terrassen op de Markt nog goed vol zaten, kondigde het kabinet strengere maatregelen aan om het coronavirus in te dammen. Klokslag zes uur was het gedaan: alle drank- en eetgelegenheden moesten sluiten. 

Met een temperatuur van zo'n veertien graden en een zonnetje erbij is het tegen de avond ideaal weer om nog even lekker op het terras te zitten. En dat doen veel mensen dan ook in de Venlose binnenstad. Maar als ministers Bruno Bruins en Arie Slob op de persconferentie om half zes aankondigen dat een half uur later (onder meer) alle horecagelegenheden de deuren moeten sluiten, voltrekt zich een surrealistisch schouwspel op de Markt. 

Waar de terrassen normaal gesproken onder gelijke omstandigheden alleen maar voller zouden raken, stromen ze nu leeg. Personeel van de cafés aan de Markt ruimt snel de kussens op en brengen gasten ongevraagd de rekening. De parasols gaan dicht, de heaters uit en dan opeens is de Markt uitgestorven. 'Bizar', is een veelgehoorde reactie van horecapersoneel. Een cafébezoeker van de Locomotief aan de Parade ziet er nog wel een voordeel in: 'Zo slank als een den kom ik terug over drie weken', doelt hij op de aangekondigde duur van de maatregelen.

'Cash flow wordt grootste probleem'

Arno Hendericks van Café Central vindt de maatregel 'vergaand maar nodig'. Hendericks mag zijn zaak de komende drie weken dus niet open maken. 'We hebben er mee te dealen', zegt hij. 'De cash flow wordt het grootste probleem en ik roep dan ook iedereen op die nog een rekening heeft openstaan om die te komen betalen. Wat we hebben, hebben we.'

Maar Hendericks vindt het ook vooral een rare situatie. 'Nu gaan we de sleutel omdraaien. Heel raar. Ik voelde het vanmiddag wel aankomen maar het rare is: we hebben dit nog nooit meegemaakt.