advertentie VieCuri Mooi

Eeuwenoude kanonnen terug in Venlose binnenstad

Kanonnen uit de zestiende en zeventiende eeuw krijgen een plekje in de Venlose binnenstad. Dat is het plan van de gemeente nu ze de vier eeuwenoude Venlose kanonnen weer in haar bezit heeft.

'Die vier kanonnen zijn heel belangrijk voor Venlo, want er zijn maar weinig kanonnen over van de vesting Venlo', zegt Dolmans. In het Limburgs Museum staan nog twee kanonnen uit die tijd. 

Venlose kanonnen

De kanonnen komen hoogstwaarschijnlijk uit Venlo. Op foto's uit de jaren dertig, genomen in Venlo, zijn de kanonnen te zien. 'Ze komen waarschijnlijk uit de vesting. In de negentiende eeuw is de vesting gesloopt en toen zijn de kanonnen weggehaald en aan de havenkade geplaatst', zegt Dolmans. Daar zijn ze vervolgens weer weggehaald en in de collectie van het Goltziusmuseum geplaatst. Die collectie is overgegaan naar het Limburgs Museum en vorig jaar zijn ze weer teruggegeven aan de gemeente.

Binnenstad

Toen de kanonnen eenmaal in handen kwamen van de gemeente, zijn ze gerestaureerd. Het is de bedoeling dat alle kanonnen een plekje krijgen in de Venlose binnenstad. De eerste kanonnen gaan naar de Luif. 'We gaan het daar inrichten als een verwijzing naar de vesting Venlo. Op die manier willen we wat meer aandacht geven aan de vesting', zegt Dolmans. 

Langste kanon

Het grootste kanon in het bezit van de gemeente in 3 meter 37. 'Die komt waarschijnlijk uit Zweden en is door een Nederlander gemaakt in een grote fabriek', zegt Dolmans. Door de combinatie van de lengte en de leeftijd van het kanon schijnt het een bijzonder exemplaar te zijn. 'Hij komt uit de zeventiende eeuw en normaal gesproken zijn de kanonnen uit de tijd een stuk korter. We hebben dit kanon laten bekijken door een kanondeskundige uit Terschelling. Hij zegt dat dit het langste kanon uit de zeventiende eeuw is dat hij ooit gezien heeft.'