Eerste vrouwelijke drager hoogste Venlose vastelaovesonderscheiding

Vastelaovesgezelschap Jocus heeft Hannelore Winter zaterdagavond tijdens de Prônkzitting benoemd tot Commandeur in de Orde van de Zwalm. Winter is daarmee de eerste vrouwelijke drager van die onderscheiding.

Vors Joeccius XI Roel Versleijen reikte haar de Zwalm uit voor haar ongekende bijdrage aan de Venlose vastelaovend. ‘Hannelore mogen we met recht de mooder van ut vastelaovesleed noemen’, zegt Versleijen.

Meuderke leef

Winter is al zestig jaar lid van Jocus en stond in 1959 als zeventienjarig meisje voor het eerst op de bühne van Jocus. Ze zong haar lied Meuderke leef naar de derde plek op de Leedjesaovend. In de jaren daarna won ze de liedjeswedstrijden in Venlo en Blerick, zowel als tekstschrijver en zangeres. Als zangeres van het Blerickse lied Straks is 't weer Aswoensdaag had ze bovendien een aandeel in de gouden plaat Vastelaovend same.


In de jaren die volgden, legde Winter zich meer toe op het schrijven van liedjes. Dit jaar stonden drie artiesten met liedjes van haar hand in de finale van de Leedjesaovend van Jocus. Het lied 't Letste kletske dat Winter samen met haar zoon Laurence schreef, behaalde dit jaar de derde plaats. In totaal belandden een kleine twintig van haar liedjes bij Jocus in de prijzen, waaronder Dae van mich, Zoë is 't laeve en Nog efkes same. 

Omroep Venlo maakte dit jaar een reportage over Winter vanwege haar zestigjarig artiestenjubileum.

Tekst gaat verder onder de video


Uithangbord

Versleijen: ‘Vanaf 1969 viel ze met het ene na het andere liedje in de prijzen, zowel als zangeres als schrijver. Ze heeft zoveel betekend voor het vastelaovesleed, en dat leed op zich is zo’n uithangbord van de vastelaovend, dat haar bijdrage aan de vastelaovend immens is.’ 

En dan is Winter dus de eerste vrouw die zich Commandeur in de Orde van de Zwalm mag noemen. ‘Dat maakt het extra bijzonder’, zegt Versleijen. ‘Al is er in principe geen onderscheid. We kijken naar de verdiensten voor de vastelaovend. Ik hoorde ook al mensen zeggen of een prinses nu ook een stap dichterbij komt, maar dat is een hele andere discussie.’

Verdiensten voor vastelaovend

De Zwalm is de hoogste onderscheiding binnen Jocus en was tot de jaren negentig voornamelijk voorbehouden aan leden van Jocus die bijvoorbeeld elf jaar of langer in de raad van elf hadden gezeten. Onder Toine Hazenbosch (Vors Joeccius XI van 1990 tot 2001) werd dat criterium wat losgelaten. Hazenbosch vond dat er gekeken moest worden naar verdiensten voor de Venlose vastelaovend in het algemeen en hij onderscheidde onder meer zangers Wiel Vestjens en Hay Crompvoets met een Zwalm.

In de jaren daarna kregen onder meer Piet Camps (tekenaar van onder meer succesvolle Jocus-platenhoezen en advertenties in Jocus’ eigen blad De Träöt), Frans Boermans (componist van talloze succesvolle Venlose vastelaovesliedjes) en Jan Pollux (buuttereedner) de Zwalm toegekend.

Vrijdagavond kreeg Winter nog een onderscheiding. VG de Vaegers reikte haar in de Venlonazaal de Hoesorde uit voor haar bijzondere verdiensten voor de vastelaovend.