Eerste miljoen is binnen, maar voor restauratie kloosterdorp is veel meer nodig
Kloosterdorp Steyl is bijzonder Nederlands erfgoed. Er staan tal van rijksmonumenten, maar bij al die bijzondere panden en andere plekken slaat het verval genadeloos toe.
‘Als je niet blijft investeren en geen onderhoud pleegt, treedt het verval vanzelf in’, concludeert ook wethouder Marij Pollux die het project Steyl in haar portefeuille heeft. ‘Veel van die panden staan leeg en wachten op herbestemming.’
Goed voorbeeld doet volgen?
Restauratie en herbestemming van alle leegstaande kloosterpanden en andere gebouwen die ooit eigendom waren van de drie Steyler kloosterordes, het vraagt om ontzettend veel geld. De Provincie maakte onlangs al bekend een miljoen euro te reserveren. Dit moet vervolgens andere partijen bewegen om ook de portemonnee te trekken. Er zouden wel eens tientallen miljoenen nodig kunnen zijn voor het behoud van het religieus erfgoed.
Meedenken
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is al aan boord. De dienst wil zich graag committeren aan Steyl. ‘Er zijn een heleboel plekken met rijksmonumenten, maar dat er hier zoveel bij elkaar liggen is erg bijzonder. We willen graag meehelpen om dit te herbestemmen en zo te bewaren voor de toekomst. Dit vind je nergens anders in Nederland’, zegt Leonard de Wit van de Rijksdienst.
Lobby
Gedeputeerde Geert Gabriëls laat weten al volop bezig te zijn met een Haagse lobby om hier flink te gaan investeren. Juist om al die rijksmonumenten in Steyl te behouden.
Geen Efteling
Hoe de toekomst en herbestemming er precies uit moeten gaan zien is nog niet bekend. Al zeggen de betrokken partijen dat toerisme weliswaar belangrijk is maar niet leidend moet zijn. Leonard de Wit: ‘Je ziet al plekken genoeg waar het toerisme de overhand heeft gekregen. Ik wil ervoor waken dat je hier ook de rust behoudt die deze plek altijd gekenmerkt heeft.’ Wethouder Pollux beaamt dat: ‘Het moet hier geen Efteling worden. Maar toeristen kunnen natuurlijk prima genieten van het moois dat Steyl te bieden heeft.’