advertentie Viecuri Mooi

Eerste coronabesmetting in Venlo

In Venlo is een eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. De persoon liep het virus op in Noord-Italië tijdens vakantie. Het hele gezin, inclusief drie kinderen, zit in thuisisolatie. 

Dat meldt de GGD Limburg-Noord. 

Contactonderzoek

Twee van de kinderen zitten op het Valuascollege. Zij hadden al klachten na terugkomst in Nederland maar zijn desondanks ook nog naar school geweest. Het is mogelijk dat zij het virus hebben overgebracht op anderen. De  GGD voert een contactonderzoek uit. Dat wil zeggen dat iedereen die intensief contact heeft gehad met de twee kinderen gecontroleerd wordt op het virus. 'Dan gaat het vooral om mensen die langer dan twee uur contact hebben gehad met deze kinderen', zegt een woordvoerder van de GGD. 'De leerlingen en leerkrachten worden nu in kaart gebracht om te bepalen wie moet deelnemen aan het contactonderzoek.'

De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

Advies GGD

Als iemand twee uur intensief contact heeft gehad met een van de betreffende leerlingen, en klachten van koorts en/of hoesten krijgt, adviseert de GGD diegene om thuis te blijven. De GGD raadt dan aan om contact op te nemen met de huisarts. 

De GGD is momenteel bezig om een plan op te stellen hoe ouders van leerlingen worden geïnformeerd. 

Het andere kind is leerling op het Blariacumcollege, maar dit kind had geen klachten na het verblijf in Noord-Italië. Daarom is er geen risicio van overdracht of verspreiding van het virus.