Een tuinkas misbruiken om energie op te wekken
Het is een gek beeld: een open tuinkas, bomvol zonnepanelen. Het enige wat er groeit is onkruid en er wordt hoorbaar energie opgewekt. Zo’n kas staat in Velden en is in strijd met de regelgeving.
De kas op de Straelseweg in Velden is van het zonne-energiebedrijf DSG uit Bladel. Op een oppervlakte van bijna 14.000 vierkante meter kasdek liggen in totaal ruim 7.600 zonnepanelen. Er wordt volop energie opgewekt, maar van teelt is geen sprake. En dat is tegen de regels.
Illegaal
Hoewel zonnepanelen tegenwoordig niet meer weg te denken zijn, komen er bij de plaatsing heel wat regels kijken. Ook in de tuinbouwsector is dat het geval. De opwekking van energie moet in de sector te allen tijde secundair zijn en mag in geen geval in de plaats komen van teelt onder glas. Het opwekken van zonne-energie op een kas valt niet onder de activiteiten van een glastuinbouwbedrijf.
Experimenteren
Tegenwoordig zijn er manieren waarop er teelt in een kas kan plaatsvinden in combinatie met zonnepanelen op het dak. Zo wordt er landelijk intensief geëxperimenteerd met transparante zonnepanelen. Bij zulke innovaties waar energieopwekking bij komt kijken, is de regel dat minimaal 75 procent van de bedrijfsinkomsten komt uit de teelt van gewassen.
Dwangsom
In Meijel heeft DSG eenzelfde ‘zonnepanelenkas’ staan als in Schandelo. Daar greep de gemeente hard in, nadat bleek dat er geen agrarische werkzaamheden plaatsvonden, terwijl er wel energie werd geleverd aan het net. Elke dag dat daar nog energie wordt opgewekt, moet de eigenaar een dwangsom van 25.000 euro betalen. Het Brabantse bedrijf tekende bezwaar aan tegen de sancties.
Onbegrip
Onder Veldense buurtbewoners heerst er onbegrip over de duistere tuinkas. ‘Iedereen die hier voorbij fietst of loopt, kijkt er vol verbazing naar. Zolang er niets geteeld wordt is het gewoon illegaal om stroom op te wekken. Ze zeggen dat er nog geteeld gaat worden, maar daar geloof ik niks van’, laat een buurtbewoner weten. Volgens de bewoner werd er in 2022 begonnen met de bouw van de kas en vond er voorheen alleen maar grondteelt plaats.
Geen sprake van
Op vragen van Omroep Venlo aan de gemeente Venlo antwoordt wethouder Marij Pollux het volgende: ‘Er is geen aanleiding om aan te nemen dat er binnen het grondgebied van de gemeente Venlo door het plaatsen van zonnepanelen op kassen sprake is van handelen in strijd met de geldende regelgeving. Uit onze gegevens blijkt dat er op dit moment agrarische werkzaamheden in deze kas plaatsvinden. Deze gegevens worden door de telers zelf jaarlijks aangeleverd en zijn dus actueel.’
DSG
Maurice Schoenmakers, directeur van DSG, laat in een reactie weten dat er op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2024 begonnen wordt met teelt in Velden. ‘Op deze locatie wordt een tuinbouwkas gerealiseerd, waar op zeer innovatieve wijze gelaagde teelt van groenten zal plaatsvinden. Het concept van gelaagde klimaatgestuurde teelt is ontwikkeld op basis van studies van onder andere de Universiteit van Wageningen en maakt het mogelijk het teeltproces volledig te automatiseren’, zegt Schoenmakers.
Energie opwekken
Ook bevestigt Schoenmakers dat er al energie wordt opgewekt door de zonnepanelen op de kas. Volgens hem is dit niet in strijd met de regelgeving. ‘De volgtijdelijkheid van de bouw vereist dat eerst de kassen worden gebouwd en het dak met zonnepanelen wordt gerealiseerd. Daarna worden de klimaatcellen in de kas geplaatst. Momenteel wordt de opgewekte energie volledig aan het net geleverd. Zodra de klimaatcellen zijn geleverd, geïnstalleerd en in gebruik genomen, zal de opgewekte energie zelf worden gebruikt. Daarmee is deze situatie legaal en volgens wet- en regelgeving’, zegt de directeur.
Tegenstrijdig
Opmerkelijk is dat de eigenaar van de kas zegt dat er nog niet wordt geteeld in de kas, terwijl de gemeente juist zegt dat de teler heeft aangegeven dat er wel al glastuinbouwwerkzaamheden plaatsvinden. Feit is dat er zonder teelt nog geen energie opgewekt mag worden, ook al gebeurt dat in Schandelo volop. Terwijl het bestemmingsplan op de locatie 'gewoon' glastuinbouw is, is het in de praktijk een verkapte zonneweide.