Strijd op de apenrots over moties en emoties
Het komt zelden voor dat een partij in de Venlose gemeenteraad een motie indient waar bijna iedereen het mee eens is én waar iedereen zo boos over is dat de motie toch niet wordt aangenomen. Precies dat gebeurde woensdagavond.
Het venijn van de raadsvergadering zat woensdagavond in de staart. Als laatste agendapunt werd gestemd over een motie van D66-raadslid Marc Vervuurt (foto). Daarin werd het college opgeroepen werk te maken van beleid voor LHBTIQ+ personen. Dat moet voor Venlo vanzelfsprekend zijn omdat het in 2013 toetrad tot de alliantie van regenbooggemeenten. En dat betekent behalve een jaarlijkse 20.000 euro vanuit het Rijk eigenlijk ook de verplichting om dergelijk beleid te maken. Toch ontbreekt het nog altijd aan Venloos beleid op dit gebied. Tijd om daar verandering in te brengen vond D66, dat daarmee ook reageerde op recente homofobe en gewelddadige incidenten in het land.
Wat is een motie?
Met een motie roept een politieke partij het college van burgemeester en wethouders op iets te doen. Een onderzoek te starten bijvoorbeeld, of ergens werk van maken. Wanneer zo'n motie door een meerderheid van de gemeenteraad wordt gesteund is het in feite een opdracht aan het college. Een college is nooit verplicht een motie uit te voeren, maar wanneer een raadsmeerderheid voor een motie is en de motie is niet in strijd met de wet, kan een college in feite weinig anders dan de motie ook daadwerkelijk uitvoeren. Een motie kan ook een signaal afgeven. Dat een gemeenteraad bijvoorbeeld geen vertrouwen meer heeft in een bestuurder. Of iets heel belangrijk vindt.Signaal afgeven
Verantwoordelijk wethouder Jacques Smeets kon prima met de motie leven en gaf aan dat Venlo ook aan de slag gaat met het opstellen van dergelijk beleid. Door voor de motie te stemmen zou de gemeenteraad het signaal afgeven dat dit belangrijk is. Een motie inzetten om als gemeenteraad een signaal af te geven; het komt vaker voor. Sterker nog, vijf minuten eerder had de raad hetzelfde gedaan door de stemmen voor een motie waarin werd opgeroepen werk te maken van een trapveldje in de Blerickse wijk Annakamp. Plannen voor dat veldje waren stukgelopen in de gemeentelijke regels, zo kreeg de gemeenteraad tijdens een werkbezoek aan de wijk te horen. En dus werd die zaak met een motie rechtgetrokken. Tot grote tevredenheid van burgemeester Antoin Scholten. Met de motie gaf de gemeenteraad namelijk het signaal af op te komen voor burgers die vastlopen in de gemeentelijke bureaucratie, aldus Scholten.
Apenrots
Maar toen Vervuurt begon met zijn pleidooi werd het steeds onrustiger in de raadszaal, werden raadsleden boos en werd er opzichtig hard gezucht. De vergadering werd zelfs geschorst. Wat volgde was een geagiteerde discussie buiten de raadsvergadering. Midden op de vloer van de raadszaal was daarin het hoogste woord voor Luud Pieko, fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad EENLokaal. Wat was hier aan de hand, vroegen belangstellenden op de publieke tribune zich hardop af. Het antwoord was even simpel als banaal. Hier kwamen twee politieke culturen met elkaar in botsing. De stroming van de gevestigde orde die houdt van vergaderregels en politiek overleg achter de schermen. En D66 dat vanuit de oppositie van alle politieke middelen gebruikmaakt om standpunten uit te dragen. Het doet zelf onderzoek, komt met eigen initiatieven en brengt moties in stemming zonder daar eerst uitgebreid met andere partijen over te vergaderen. Nu werd er door de andere partijen op de rem getrapt, dit was een strijd op de apenrots van politiek Venlo.
Zo doen we dat hier niet
Wat de gevestigde partijen eigenlijk zeiden: zo doen we dat hier niet. Wie succes in de Venlose gemeenteraad wil boeken doet dat door ruim van tevoren alle partijen in te lichten. Een motie redt het alleen wanneer iedereen in dat succes kan meedelen. Beleid voor emancipatie en bescherming van LHBTIQ+ personen is hetzelfde als een trapveldje in het Annakamp. Bijna alle partijen vinden dat belangrijk en dus willen meer partijen het succes claimen van zo'n besluit. Dat lukt niet door een motie van D66 te steunen, wel door ervoor te zorgen dat het logo van je eigen partij ook op die motie staat.
Debat
Eigenlijk was dat ook precies wat PvdA-fractievoorzitter Hay Janssen tussen de regels zei toen hij Vervuurt adviseerde zijn motie in te trekken en eerst in overleg te gaan met andere partijen. Vervuurt voelde daar niets voor en wilde op basis van argumenten in een debat over de motie zijn gelijk halen. Maar na de schorsing bond hij toch in. Vervuurt trok zijn motie in en trekt waarschijnlijk de komende maand langs alle fracties om alsnog steun te verwerven. Niet op basis van argumenten in een debat, maar door te onderhandelen achter de schermen. Het levert voor volgende maand waarschijnlijk een succesvolle motie op. Maar ook minder debat en uitwisselen van standpunten in de gemeenteraad. Terwijl een vergadering van de gemeenteraad juist daar voor bedoeld is.