Een kruisweg van verf en het betere rechercheerwerk

Jezus aan het kruis met een spijker door zijn voet? Niet in de nieuwe kruiswegstatie die is gebaseerd op historische feiten.

Venlonaar Dick Evers schilderde samen met collega-kunstenaars Michelle van Asperen en Jacques Spee een eigen interpretatie op de kruiswegstatie. 'Met respect voor het geloof en de drive om hem historisch verantwoord te maken', zegt Evers.

Geen kruis

Daarvoor is de hulp ingeroepen van historische bronnen en monniken. Het resultaat is een kruisweg die niet bestaat uit de traditionele 14 staties, maar uit 15. Er werd namelijk ook een einde geschilderd dat ook als begin kan worden gezien. En wellicht nog opvallender, een kruisweg zonder een kruis dat wordt meegesleept. 'Uit geschriften blijkt dat het veel waarschijnlijker is dat Jezus alleen een balk heeft meegesleept. Dat was destijds de straf voor zware criminelen. Gewone criminelen werden op Golgotha aan een paal opgehangen. 

Blok hout

Een voormalig kloostergebouw in Steyl was bijna twee jaar de plek waar de drie kunstenaars aan de statie werkten. 'Ja, het heeft allemaal wat langer geduurd dan aanvankelijk gedacht. Corona heeft daarin meegespeeld, maar ook de zoektocht naar de feiten', zegt Evers. En dan zijn er natuurlijk altijd zaken die niet meer te achterhalen zijn. 'Zoals de vraag of Jezus' voeten aan het kruis hebben gerust op een blok hout, zoals we zien in de meeste kruiswegen. Bij ons was het simpel, weten we het niet zeker dan schilderen we dat gedeelte niet.'

Venlose musea

Het werk kan  op brede interesse rekenen. Zelfs de bisschop liet zich al informeren over de werkzaamheden van het kunstenaarstrio en is enthousiast. Hij is ook aanwezig wanneer de expositie wordt geopend in het Schutterijmuseum in Steyl. Daar is de kruisweg in vanaf mei drie maanden te zien. 'Het is de bedoeling dat het werk dan tot 2022 gaat rondreizen en op verschillende plekken is te zien. Er liggen al afspraken voor een expositie in Lanaken en er is interesse vanuit Duitsland', zegt Evers. Is er ook nog kans dat we het zien in een van de Venlose musea? 'Die hebben nog niets van zich laten horen. Ach ja, wat zeggen ze ook alweer? Een profeet wordt in eigen land nooit erkend.'