advertentie Obesitas kliniek header januari

Droogte

Je zult versteld staan, wanneer je dit weekend in het Julianapark gaat kijken. Het is juli, de schoolvakanties zijn begonnen en het gras is er groener dan groen.

Natuurlijk, het heeft afgelopen dagen gemajjemp. We kunnen naar aloude gewoonte näöle over de regen. De alternatieve Venlose stadsspreuk luidt immers: Diem non lamentatur diem non vivitur. Oftewel: Unnen daag neet genäöld, is unnen daag neet gelaef. Maar we moeten de regen juist met blijdschap begroeten. Het is overal kurkdroog, de grondwaterstand is dramatisch laag. De motregen van afgelopen dagen is een zegen van boven geweest voor het groen.

Sef Derkx

Truùk aevel naar het Julianapark. Smeis is het gras rond deze tijd verdord als gevolg van de grote evenementen. In 2020 zijn die er niet geweest en zullen die ook niet meer komen. Géén Venloop, géén Lekker Venlo, géén Stereo Sunday en géén Zomerparkfeest. De gemeente heeft besloten, dat ze de subsidies aan evenementen niet gaat terugvorderen. De afgelastingen an sich zijn namelijk al een fikse financiële aderlating voor de organisaties. Ons hoor je niet näöle.

Over droogte gesproken. De medische wetenschap waarschuwt ‘s zomers óók voor het gevaar van uitdroging. Pas op, zeker als je wat ouder bent. Daarom is het goed nieuws, dat begin augustus De Keizerin haar poorten opent. De Keizerin? Ken! Het is de nieuwe naam voor het legendarische jongerencafé Bonaparte in de Floddergats. Het etablissement dat eind jaren zestig van start ging. Laatstelijk heette het De Keizer. Nu is er een nieuwe start met een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe inrichting. En twee nieuwe gezichten. Mary Stolker en Roos Brink.

Geweldig goed nieuws tot slot voor alle näölers (m/v/g).

Unne gas waeke truùk hadden we het over de Greekbaer. Het beeld dat op de rotonde op het einde van de Puteanusstraat moet komen. De sculptuur van het collectief Usake Wok is de personificatie van de immer näölende Venlonaar. Op de Aevel erover kwamen veel reacties. Aan de alternatieve stadsspreuk werd meer dan rechtgedaan. Dit weekend zit de Greekbaer achter het raam van de Jacobskapel aan het Helschriksel. Het schaalmodel van papier-maché is een creatie van grafisch vormgever Maarten Grob.

Gaat dat zien, gaat dat zien!
En blièf näöle!

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx